Piernik w czekoladzie

Piernik w czekoladzie

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Sprawdzony przepis na piernik. Jest to pyszny i bardzo mięciutki piernik z orzechami. Polecam sprawdzony przepis na piernik świateczny :)

Składniki:

  • Ciasto na piernik:
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki miodu
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła lub margaryny ( kopiaste )
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • Dodatkowo:
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (10 dag )

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na piernik w kilku krokach:

  1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie dodajemy miód i mleko, dokładnie ucieramy.
  2. Mąkę przesiewamy z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną, wsypujemy do ucieranej masy i dokładnie mieszamy. Na koniec wsypujemy orzechy i mieszamy.
  3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach około 30cm x 7cm x 9 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia. Oczywiście sprawdziamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
  4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią jeszcze ciepły piernik, następnie dekorujemy połówkami orzechów i odstawiamy do wystygnięcia.
  5. Po tym czasie kroimy i podajemy.

Piernik gotowy. Piernik im dłużej leży, tym jest lepszy :)

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy