Piernik przekładany masą serową.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 12
Pyszny piernik. Uwielbiam i polecam:)
Składniki:
Ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka miodu
30 dag masła lub margaryny
4 szklanki mąki pszennej
1 przyprawa do piernika
1 płaska łyżeczka amoniaku
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki rodzynek
pół szklanki drobno posiekanych orzechów
Masa serowa:
2 jajka
5 łyżek mleka
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag masła lub margaryny
1 kg sera białego ( najlepiej gotowego w wiadereczku )
półtorej szklanki cukru
Polewa:
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
odrobina gorącej wody
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Masło, mleko i cukier przekładamy do garnka, roztapiamy i studzimy. Do zimnej masy dajemy żółtka, przyprawę do piernika, przesianą mąkę z sodą i amoniakiem, całość dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy orzechy i rodzynki. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie wmieszujemy je do ciasta.
2. Pieczenie: Ciasto dzielimy na dwie części i każdą osobno pieczemy w tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. (Gdy pieczemy jedną część drugą trzymamy nad garnkiem z gorącą wodą, żeby ciasto nie zgęstniało).
3. Upieczone i wystudzone pierniki przekarawamy każdy na dwa krążki. W ten sposób otrzymamy 4 blaty.
4. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem, jajkami i serem. Przekładamy do garnka i cały czas mieszając gotujemy 10 minut. Mąkę mieszamy z mlekiem i wlewamy do gorącej masy, dokładnie mieszając, żeby nie było grudek. Następnie masę serową lekko studzimy.
5. Krążki piernikowe przekładamy na przemian masą serową.Powinno wyjść 4 krążki i trzy warstwy masy. Ciasto najlepiej przekładać w zamkniętej tortownicy.
6. Polewa: Cukier z kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody, tak aby powstała gęsta papka, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu przez kilka chwil cały czas mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia się składników, aż polewa będzie gęsta i szklista.
7. Polewą smarujemy ciasto i odstawiamy do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc.
8. Po tym czasie kroimy i podajemy smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Piernik
Sprawdzony przepis na piernik. Tradycyjny piernik miękki, mocno puszysty i wilgotny. Idealny na Święta, dlatego polecam...Świąteczny piernik
Piernik jest u mnie w rodzinie bardzo lubianym ciastem. Na Boże Narodzenie przygotowuję jednak świąteczny piernik. Świąt...piernik
Oto przepis na piernik z kawałkami czekolady. Bardzo pyszny, wprost idealne ciasto na Święta. Piernik może długo leżeć i...Piernik z wkładką bakaliowo-jabłkową.
Co prawda jest to troszkę pracochłonny piernik, ale warto go upiec, bo jest bardzo pyszny i bardzo podzielny, moja rodzi...Piernik razowy
Piernik to zaraz po makowcu najbardziej świąteczne ciasto - zazwyczaj pojawia się na naszych stołach właśnie w okolicach...Zobacz więcej przepisów na: