Polecamy dzisiaj:

Botwinka mojej babci

Piernik przekładany masą serową.

print Drukuj
Piernik przekładany masą serową.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszny piernik. Uwielbiam i polecam:)

składniki

Ciasto:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

1 szklanka miodu

30 dag masła lub margaryny

4 szklanki mąki pszennej

1 przyprawa do piernika

1 płaska łyżeczka amoniaku

1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej

pół szklanki rodzynek

pół szklanki drobno posiekanych orzechów

 

Masa serowa:

2 jajka

5 łyżek mleka

2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

25 dag masła lub margaryny

1 kg sera białego ( najlepiej gotowego w wiadereczku )

półtorej szklanki cukru

 

Polewa:

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

odrobina gorącej wody

sposób przygotowania

1. Ciasto: Masło, mleko i cukier przekładamy do garnka, roztapiamy i studzimy. Do zimnej masy dajemy żółtka, przyprawę do piernika, przesianą mąkę z sodą i amoniakiem, całość dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy orzechy i rodzynki. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie wmieszujemy je do ciasta.

2. Pieczenie: Ciasto dzielimy na dwie części i każdą osobno pieczemy w tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. (Gdy pieczemy jedną część drugą trzymamy nad garnkiem z gorącą wodą, żeby ciasto nie zgęstniało).

3. Upieczone i wystudzone pierniki przekarawamy każdy na dwa krążki. W ten sposób otrzymamy 4 blaty.

4. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem, jajkami i serem. Przekładamy do garnka i cały czas mieszając gotujemy 10 minut. Mąkę mieszamy z mlekiem i wlewamy do gorącej masy, dokładnie mieszając, żeby nie było grudek. Następnie masę serową lekko studzimy.

5. Krążki piernikowe przekładamy na przemian masą serową.Powinno wyjść 4 krążki i trzy warstwy masy. Ciasto najlepiej przekładać w zamkniętej tortownicy.

6. Polewa: Cukier z kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody, tak aby powstała gęsta papka, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu przez kilka chwil cały czas mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia się składników, aż polewa będzie gęsta i szklista.

7. Polewą smarujemy ciasto i odstawiamy do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc.

8. Po tym czasie kroimy i podajemy smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!