Piernik przekładany masą serową.

Piernik przekładany masą serową.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pyszny piernik. Uwielbiam i polecam:)

Składniki:

Ciasto:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mleka

1 szklanka miodu

30 dag masła lub margaryny

4 szklanki mąki pszennej

1 przyprawa do piernika

1 płaska łyżeczka amoniaku

1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej

pół szklanki rodzynek

pół szklanki drobno posiekanych orzechów

 

Masa serowa:

2 jajka

5 łyżek mleka

2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

25 dag masła lub margaryny

1 kg sera białego ( najlepiej gotowego w wiadereczku )

półtorej szklanki cukru

 

Polewa:

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

odrobina gorącej wody

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Masło, mleko i cukier przekładamy do garnka, roztapiamy i studzimy. Do zimnej masy dajemy żółtka, przyprawę do piernika, przesianą mąkę z sodą i amoniakiem, całość dokładnie miksujemy. Następnie wsypujemy orzechy i rodzynki. Na koniec białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie wmieszujemy je do ciasta.

2. Pieczenie: Ciasto dzielimy na dwie części i każdą osobno pieczemy w tortownicy o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. (Gdy pieczemy jedną część drugą trzymamy nad garnkiem z gorącą wodą, żeby ciasto nie zgęstniało).

3. Upieczone i wystudzone pierniki przekarawamy każdy na dwa krążki. W ten sposób otrzymamy 4 blaty.

4. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem, jajkami i serem. Przekładamy do garnka i cały czas mieszając gotujemy 10 minut. Mąkę mieszamy z mlekiem i wlewamy do gorącej masy, dokładnie mieszając, żeby nie było grudek. Następnie masę serową lekko studzimy.

5. Krążki piernikowe przekładamy na przemian masą serową.Powinno wyjść 4 krążki i trzy warstwy masy. Ciasto najlepiej przekładać w zamkniętej tortownicy.

6. Polewa: Cukier z kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody, tak aby powstała gęsta papka, dodajemy masło i gotujemy na małym ogniu przez kilka chwil cały czas mieszając. Następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia się składników, aż polewa będzie gęsta i szklista.

7. Polewą smarujemy ciasto i odstawiamy do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc.

8. Po tym czasie kroimy i podajemy smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy