Piernik bez miodu.

Piernik bez miodu.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Przepis na piernik. Oto pyszny piernik upieczony bez miodu, ale za to przełożony powidłem domowej roboty. Zapraszam:)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • Dodatkowe składniki:
  • cukier puder do posypania
  • powidło do przełożenia

Sposób przygotowania:

Przepis na piernik bez miodu:

  1. Cztery łyżki cukru rumienimy na suchej i gorącej patelni, następnie do zrumienionego wlewamy 4 łyżki gorącej wody, mieszamy aż cukier się rozpuści, powstanie lekko brązowy karmel.
  2. Pozostały cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę, dodać sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika, dobrze ucieramy. Następnie dodajemy na przemian mąkę i śmietanę, na koniec dodajemy karmel i dobrze całość mieszamy. Ciasto wyjdzie nam dość gęste.
  3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  4. Upieczony piernik studzimy i przekrawamy na 2 blaty. Przekładamy powidłem i oprószamy cukrem pudrem. Kroimy i podajemy.

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy