Polecamy dzisiaj:

Biszkopt z truskawkami

Piernik z powidłem śliwkowym i polewą czekoladową.

print Drukuj
Piernik z powidłem śliwkowym i polewą czekoladową.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
0.0

0 ocen

Moja rodzina uwielbia pierniki, więc one często goszczą na naszym stole, nie tylko w święta. Ten jest bardzo pyszny i przełożony powidłem domowej roboty. Polecam ten pyszny piernik.

składniki

Ciasto:

6 jajek

1 szklanka mleka

1 szklanka cukru

1 szklanka miodu prawdziwego

30 dag masła lub margaryny

4 szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka amoniaku

1 przyprawa do piernika

 

Masa budyniowa:

2 budynie waniliowe

2 szklanki mleka

25 dag masła lub margaryny

około 5 łyżek cukru

 

Polewa:

3 łyżki masła lub margaryny

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

odrobina gorącej wody

 

Dodatkowo:

1 słoik powideł śliwkowych około 250 ml

sposób przygotowania

1. Masło lub margarynę, mleko i cukier przełożyć do garnka i zagotować, następnie dokładnie wystudzić.

2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

3. Do dużej miski przełożyć mąkę, miód, żółtka, przyprawę do piernika, sodę, amoniak oraz przestudzone składniki, całość miksować na gładkie ciasto.

4. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piec około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Następnie wystudzić i przekroić na dwa blaty.

5. Przygotować masę: w połowie mleka rozpuścić budyń, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać budynie i gotować do zgęstnienia mieszając. Następnie dokładnie wystudzić. Budyń musi być zimny.

6. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo budyń i dokładnie utrzeć.

7. Pierwszy blat piernika posmarować powidłem, następnie wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem.

8. Polewa: do garnka przełożyć kakao i cukier, dodać gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodać masło lub margarynę. Całość gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i cały czas mieszać, aż polewa będzie gęsta i szklista.

9. Gotową polewą posmarować wierzch ciasta. Piernik odstawić do zastygnięcia.

10. Po tym czasie pokroić i podawać. Smacznego.

Tagi: Desery, Ciasta
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!