Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Piernik z powidłem śliwkowym i polewą czekoladową.

print Drukuj
Piernik z powidłem śliwkowym i polewą czekoladową.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
0.0

0 ocen

Przepis na piernik. Moja rodzina uwielbia pierniki, więc one często goszczą na naszym stole, nie tylko w święta. Ten jest bardzo pyszny i przełożony powidłem domowej roboty. Polecam ten pyszny   piernik.

składniki
  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka miodu prawdziwego
  • 30 dag masła lub margaryny
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 przyprawa do piernika
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 szklanki mleka
  • 25 dag masła lub margaryny
  • około 5 łyżek cukru
  • Polewa:
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • odrobina gorącej wody
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik powideł śliwkowych około 250 ml
sposób przygotowania

Przepis na piernik:

  1. Masło lub margarynę, mleko i cukier przełożyć do garnka i zagotować, następnie dokładnie wystudzić.
  2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  3. Do dużej miski przełożyć mąkę, miód, żółtka, przyprawę do piernika, sodę, amoniak oraz przestudzone składniki, całość miksować na gładkie ciasto.
  4. Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać pianę z białek. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piec około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Następnie wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  5. Przygotować masę: w połowie mleka rozpuścić budyń, pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać budynie i gotować do zgęstnienia mieszając. Następnie dokładnie wystudzić. Budyń musi być zimny.
  6. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo budyń i dokładnie utrzeć.
  7. Pierwszy blat piernika posmarować powidłem, następnie wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim blatem.
  8. Polewa: do garnka przełożyć kakao i cukier, dodać gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodać masło lub margarynę. Całość gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i cały czas mieszać, aż polewa będzie gęsta i szklista.
  9. Gotową polewą posmarować wierzch ciasta. Piernik odstawić do zastygnięcia.
  10. Po tym czasie pokroić i podawać

Smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!