Pyszny piernik upieczony bez miodu, ale za to przełożony powidłem domowej roboty. Zapraszam:)
Ciasto:
2 szklanki cukru
2 jajka
4 szklanki mąki pszennej
4 łyżki gorącej wody
1 szklanka śmietany 12 %
1 przyprawa do piernika
1 łyżka sody oczyszczonej
Dodatkowe składniki:
cukier puder do posypania
powidło do przełożenia
1. Cztery łyżki cukru rumienimy na suchej i gorącej patelni, następnie do zrumienionego wlewamy 4 łyżki gorącej wody, mieszamy aż cukier się rozpuści, powstanie lekko brązowy karmel.
2. Pozostały cukier ucieramy z jajkami na puszystą masę, dodać sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika, dobrze ucieramy. Następnie dodajemy na przemian mąkę i śmietanę, na koniec dodajemy karmel i dobrze całość mieszamy. Ciasto wyjdzie nam dość gęste.
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Następnie pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Upieczony piernik studzimy i przekrawamy na 2 blaty. Przekładamy powidłem i oprószamy cukrem pudrem. Kroimy i podajemy. Smacznego.
Piernik z powidłem śliwkowym i polewą czekoladową.
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Fileciki pod migdałową panierką
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu