Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki bezglutenowe

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 40

Coraz więcej osób dowiaduje się że są uczulone na gluten, a jedynym lekarstwem jest rygorystyczna dieta.... Chociaż coraz więcej produktów odpowiada wymaganiom diety bezglutenowej; w smaku często pozostawiają wiele do życzenia... Z kolei domowe pierniczki bezglutenowe w smaku są świetne ;) Pierniczki bezglutenowe w sam raz nadają się na mały świąteczny upominek!

Składniki:

  • Cukier trzcinowy nierafinowany 140g
  • Mąka gryczana 200g
  • Mąka z amarantusa 150g
  • Mąka kukurydziana 100g
  • Masło klarowane 60g
  • Jajka 2 sztuki
  • Miód 85ml
  • Soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka
  • Przyprawa do piernika 2-3 łyżeczki

Sposób przygotowania:

A jak przygotować pierniczki bezglutenowe

  1. W kąpieli wodnej rozpuścić masło
  2. Do masła dodać miód, cukier trzcinowy przyprawę do piernika (polecam domową) i rozbite widelcem jajka
  3. Wymieszać i podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy - przelać do miski
  4. Dodać mąkę gryczaną, mąkę z amarantusa i sodę - wyrobić ciasto mikserem
  5. Dodać bakalie
  6. Miskę przykryć folią i wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc.
  7. Piekarnik nagrzać do 170°C
  8. Czysty blat posypać mąką kukurydzianą
  9. Ciasto podzielić na części, każdą rozwałkować i wycinać dowolne kształty
  10. Pierniczki przełożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia
  11. Każdą partię piec 10-12 minut – zależnie od grubości na jaką rozwałkowaliśmy ciasto
  12. Upieczone ostudzić na desce lub na tacy
  13. Kiedy wystygną przechowywać w szczelnie zamkniętych pudełkach plastikowych lub metalowych.

Pierniczki bezglutenowe gotowe. 

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy