Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Miękkie pierniczki

print Drukuj
Miękkie pierniczki

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 3
Ocena:
4.3

63 ocen

Pierniczki są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Uwielbiam je zarówno ja, mój mąż, jak i dzieci. Istnieje wiele przepisów na pierniczki, ale ponieważ wszyscy w rodzinie wolimy miękkie pierniczki, stosuję właśnie ten przepis. Pierniczki według tego przepisu są miękkie zaraz po ostygnięciu. Miękkie pierniczki można zrobić w bardzo prosty sposób. Oto przepis.

 

składniki
  • mąka pszenna - 2 szklanki
  • drożdże świeże - 20 g
  • miękkie masło - 2 łyżki
  • miód - 2 łyżki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • cynamon - ½ łyżeczki
  • przyprawa do piernika - 1,5 łyżeczki
  • jajko - 1
  • cukier puder - 3/4 szklanki
  • ciepłe mleko - 2 łyżki
sposób przygotowania

A oto przepis na miękkie pierniczki:

  1. Świeże drożdże połącz z ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Odstaw na ok. 10 min do lekkiego wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej do miski razem z 3/4 szklanki cukru pudru, sodą, cynamonem oraz przyprawą do piernika.
  3. Miód rozpuść razem z masłem i dodaj do mąki, następnie dodaj jajko i wyrośnięty rozczyn z drożdży.
  4. Dokładnie wyrabiaj, aby powstało jednolite ciasto.
  5. Stolnicę dosyć mocno oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm.
  6. Foremkami do ciastek wycinaj różne kształty ( foremki nie powinny być duże, ponieważ pierniczki lekko podrosną ).
  7. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dosyć dużych odstępach i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 C na ok. 8-10 min.
  8. Pierniczki powinny się zarumienić.

Miękkie pierniczki można oczywiście polukrować i udekorować według preferencji i fantazji! Co więcej, nawet polukrowane, pierniczki będą miękkie jeszcze ponad tydzień. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!