Pieczone ziemniaki z kurkami

Pieczone ziemniaki z kurkami

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sezon na ziemniaki i sezon na kurki w lesie już się rozpoczął. Doskonałym daniem są więc pieczone ziemniaki z kurkami. Mało skomplikowane danie, ale trochę pracochłonne. Kurek na rynku i w sklepach wiele więc nie ma problemu ze składnikami. Polecam pieczone ziemniaki z kurkami.

Składniki:

  • 8 dużych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 20 dag kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 20 dag utartego sera żółtego
  • 1 mała śmietana
  • odrobina oleju
  • sól
  • pieprz
  • curry

Sposób przygotowania:

Jak przygotować pieczone ziemniaki z kurkami?

  1. Wypłukane ziemniaki przekrawamy na połówki wzdłużnie. Każdą połówkę wydrążyć (zrobić w niej wgłębienie) i posolić i oprószyć pieprzem.
  2. Kurki siekamy na drobne kawałki i przesmażamy na oleju z posiekaną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Każdą połówkę ziemniaka faszerujemy kurkami i cebulką i zawijamy w folię aluminiową.
  4. Gotowe pakunki wkładamy do piekarnika na 30 minut w temp. 180 stopni. Następnie każdy ziemniak odwijamy z folii i posypujemy serem żółtym.
  5. Gotowe pieczone ziemniaki z kurkami podajemy z dodatkiem sosu: śmietana wymieszana z posiekanym szczypiorkiem i odrobiną curry.

Podajemy pieczone ziemniaki na gorąco - smacznego.

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy