Pieczona karkówka - wyśmienity obiad

Pieczona karkówka - wyśmienity obiad

Ocena: ★

151 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Pieczona karkówka, któż z nas jej nie lubi. Soczyste mięso, wyraziste przyprawy. Niepowtarzalny aromat. Pieczona karkówka gości na moim stole bardzo często. Idealna na gorąco, bardzo smaczna na zimno jako składnik kanapek. Więc do roboty!

Składniki:

  • Karkówka ok. 1 kg
  • Czosnek – 4 ząbki (lub mniej, jeśli są duże)
  • Czerwona papryka – 2 łyżeczki
  • Pieprz – najlepiej świeżo zmielony
  • Majeranek – 2 łyżki
  • Olej – 4 łyżki
  • Sól

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka to dobre danei obiadowe, a jak zostanie to kroimy na zimno, także 2 w 1, jak dobry szampon :)

  1. Mięso najlepiej przygotować do pieczenia dzień wcześniej. Karkówkę nacieramy solą, pieprzem, czerwoną papryką i majerankiem. Dwa ząbki czosnku siekamy drobno i nacieramy nim mięso. Tak przygotowaną karkówkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na noc do lodówki.
  2. Przed pieczeniem, mięso smarujemy dokładnie oliwą.
  3. Dwa pozostałe ząbki rozgniatamy i kładziemy obok mięsa w naczyniu.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 – 200 stopni. Pieczemy mięso około godziny. Jeśli macie termometr do wypieków, można nim sprawdzić temperaturę mięsa. Jeśli w środku będzie miało 80 stopni, mamy pewność że dobrze się upiekło.

Pieczona karkówka gotowa.

Smacznego.

Autor: Syriusz

Polecamy nasze przepisy