Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Pieczona karkówka - wyśmienity obiad

print Drukuj
Pieczona karkówka - wyśmienity obiad

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.1

151 ocen

Pieczona karkówka, któż z nas jej nie lubi. Soczyste mięso, wyraziste przyprawy. Niepowtarzalny aromat. Pieczona karkówka gości na moim stole bardzo często. Idealna na gorąco, bardzo smaczna na zimno jako składnik kanapek. Więc do roboty!

składniki
  • Karkówka ok. 1 kg
  • Czosnek – 4 ząbki (lub mniej, jeśli są duże)
  • Czerwona papryka – 2 łyżeczki
  • Pieprz – najlepiej świeżo zmielony
  • Majeranek – 2 łyżki
  • Olej – 4 łyżki
  • Sól
sposób przygotowania

Pieczona karkówka to dobre danei obiadowe, a jak zostanie to kroimy na zimno, także 2 w 1, jak dobry szampon :)

  1. Mięso najlepiej przygotować do pieczenia dzień wcześniej. Karkówkę nacieramy solą, pieprzem, czerwoną papryką i majerankiem. Dwa ząbki czosnku siekamy drobno i nacieramy nim mięso. Tak przygotowaną karkówkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na noc do lodówki.
  2. Przed pieczeniem, mięso smarujemy dokładnie oliwą.
  3. Dwa pozostałe ząbki rozgniatamy i kładziemy obok mięsa w naczyniu.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 – 200 stopni. Pieczemy mięso około godziny. Jeśli macie termometr do wypieków, można nim sprawdzić temperaturę mięsa. Jeśli w środku będzie miało 80 stopni, mamy pewność że dobrze się upiekło.

Pieczona karkówka gotowa.

Smacznego.

Ocena:
3.1
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!