Pieczona karkówka w czerwonym winie
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
76 Ocen
Ilość porcji: 4
Karkówka pieczona w winie smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonałem się o tym kilka lat temu, gdy na stole podczas przyjęcia pojawiła się właśnie pieczona karkówka. Od tamtej pory serwują ją regularnie we własnym domu. Poznajcie mój sprawdzony przepis.
Składniki:
- 5 plastrów karkówki o grubości 1 – 1,5 cm każdy
- Cebula 1 szt
- Czosnek 3 ząbki
- Suszony majeranek 2 łyżki
- Czerwone wino ¾ szklanki
- Sól
- Pieprz
Sposób przygotowania:
Pieczona karkówka to dobry pomysł na obiad, smakuje każdemu (sprawdzić, czy nie wegetarianie:) )
- Zaczynamy od pokrojenia karkówki w plastry grubości ok. 1,5 centymetra. Mięso nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.
- Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy kawałki mięsa z każdej strony. Chodzi o to żeby pozamykać pory mięsa. Wtedy wypiek będzie bardzo soczysty.
- Gdy karkówka już się zarumieni dokładamy pokrojoną cebulę. Czekamy aż się zeszkli i dolewamy czerwone wino. Pod przykrywką dusimy mięso przez około 5 minut.
- Kawałki karkówki wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika. Pieczenie trwa zwykle 30 minut. Od czasu do czasu zaglądam do piekarnika i sprawdzam czy mięso jest już miękkie, czy się przypala.
Smacznego!
Autor: Syriusz
Polecamy również
Pieczona karkówka – najprostszy przepis
Pieczona karkówka jest wyśmienitym daniem nawet na uroczysty obiad. Podana z warzywami i ziemniakami to klasyka s...Pieczona karkówka w czerwonym winie
Karkówka pieczona w winie smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonałem się o tym kilka lat temu, gdy na stole podcza...Karkówka Pieczona.
Szybki obiad dla leniwych.Pyszna pieczona karkówka - jak zrobić?
Jak zrobić najlepszą pieczoną karkówkę? Korzystając z tego przepisu uda nam się to bez pudła. Przepis na pieczoną...Soczysta pieczona karkówka
Pieczona karkówka to idealny pomysł, gdy szybko chcemy przyrządzić obiad i zależy nam, żeby to było coś mięsnego....Zobacz więcej przepisów na: