Pieczona karkówka w czerwonym winie

Pieczona karkówka w czerwonym winie

Ocena:

76 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Karkówka pieczona w winie smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonałem się o tym kilka lat temu, gdy na stole podczas przyjęcia pojawiła się właśnie pieczona karkówka. Od tamtej pory serwują ją regularnie we własnym domu. Poznajcie mój sprawdzony przepis.

Składniki:

  • 5 plastrów karkówki o grubości 1 – 1,5 cm każdy
  • Cebula 1 szt
  • Czosnek 3 ząbki
  • Suszony majeranek 2 łyżki
  • Czerwone wino ¾ szklanki
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczona karkówka to dobry pomysł na obiad, smakuje każdemu (sprawdzić, czy nie wegetarianie:) )

  1. Zaczynamy od pokrojenia karkówki w plastry grubości ok. 1,5 centymetra. Mięso nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy kawałki mięsa z każdej strony. Chodzi o to żeby pozamykać pory mięsa. Wtedy wypiek będzie bardzo soczysty.
  3. Gdy karkówka już się zarumieni dokładamy pokrojoną cebulę. Czekamy aż się zeszkli i dolewamy czerwone wino. Pod przykrywką dusimy mięso przez około 5 minut.
  4. Kawałki karkówki wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika. Pieczenie trwa zwykle 30 minut. Od czasu do czasu zaglądam do piekarnika i sprawdzam czy mięso jest już miękkie, czy się przypala.

Smacznego!

Autor: Syriusz

Polecamy nasze przepisy