Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Pieczona karkówka w czerwonym winie

print Drukuj
Pieczona karkówka w czerwonym winie

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.3

76 ocen

Karkówka pieczona w winie smakuje naprawdę wyśmienicie. Przekonałem się o tym kilka lat temu, gdy na stole podczas przyjęcia pojawiła się właśnie pieczona karkówka. Od tamtej pory serwują ją regularnie we własnym domu. Poznajcie mój sprawdzony przepis.

składniki
  • 5 plastrów karkówki o grubości 1 – 1,5 cm każdy
  • Cebula 1 szt
  • Czosnek 3 ząbki
  • Suszony majeranek 2 łyżki
  • Czerwone wino ¾ szklanki
  • Sól
  • Pieprz
sposób przygotowania

Pieczona karkówka to dobry pomysł na obiad, smakuje każdemu (sprawdzić, czy nie wegetarianie:) )

  1. Zaczynamy od pokrojenia karkówki w plastry grubości ok. 1,5 centymetra. Mięso nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy kawałki mięsa z każdej strony. Chodzi o to żeby pozamykać pory mięsa. Wtedy wypiek będzie bardzo soczysty.
  3. Gdy karkówka już się zarumieni dokładamy pokrojoną cebulę. Czekamy aż się zeszkli i dolewamy czerwone wino. Pod przykrywką dusimy mięso przez około 5 minut.
  4. Kawałki karkówki wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do rozgrzanego do ok. 180 stopni piekarnika. Pieczenie trwa zwykle 30 minut. Od czasu do czasu zaglądam do piekarnika i sprawdzam czy mięso jest już miękkie, czy się przypala.

Smacznego!

Ocena:
3.3
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!