Pieczona karkówka – królowa mięsnych dań

Pieczona karkówka – królowa mięsnych dań

Ocena:

56 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Pieczona karkówka jest jednym z najpopularniejszych dań mięsnych w polskiej kuchni. A pieczona karkówka, odpowiednio przyrządzona smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Jak prawidłowo upiec karkówkę?

Składniki:

  • Karkówka – 2 kg
  • Czosnek – cała główka
  • Majeranek – 3 łyżki
  • Ziarna gorczycy – 4 szt
  • Sól – 1 łyżka
  • Jałowiec – 2 ziarna
  • Gorczyca – kilka ziaren
  • Ziele angielskie – kilka ziaren
  • Pieprz czarny – kilka ziaren
  • Cząber – pół łyżeczki
  • Tymianek – pół łyżeczki
  • Kolendra – 1 łyżeczka
  • Szałwia – pół łyżeczki
  • Rozmaryn – 1 łyżeczka
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Chili – pół łyżeczki
  • Miód – 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny – pół szklanki
  • Olej – około pół szklanki

Sposób przygotowania:

Oto przepis, jak prawidłowo upiec pyszną karkówkę. Trzeba zacząć od podstaw, czyli od ziół, bo to podstawa.

  1. Zioła, za wyjątkiem czosnku i majeranku) należy rozdrobnić. Ja używam do tego moździerza. Moim zdaniem nie ma lepszego narzędzia do tego celu. Rozcieramy jałowiec, gorczycę, ziele angielskie, pieprz.
  2. Mieszankę ziół mieszamy z olejem, octem i miodem. Trzeba bardzo dokładnie połączyć wszystkie składniki.
  3. Do tego dodajemy czosnek uprzednio rozgnieciony i zmieszany z solą. Marynata jest już gotowa.
  4. Mięso należy umyć i osuszyć. Następnie nakłuwamy je przed włożeniem w marynatę. Ja używam do tego celu drewnianego długiego patyka do szaszłyków. Ponakłuwane mięso nacieramy obficie marynatą. Mięso zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.
  5. Zamarynowaną karkówkę posypujemy majerankiem. Następnie obsmażamy na porządnie rozgrzanej patelni. Chodzi o to, żeby pozamykać pory mięsa. Wypiek będzie soczysty.
  6. Mięso możemy piec w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance w rękawie do pieczenia.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy mięso na ok. 45 minut.
  8. Po tym czasie dolewamy do naczynia szklankę wody. Można zmniejszyć temperaturę do 140 stopni.
  9. Pieczemy ok. 1,5 godziny stale kontrolując czy woda z naczynia nie odparowała. Jeśli trzeba, uzupełniamy.

Wspaniała pieczona karkówka - gotowa!

Smacznego życzę!

Autor: Buli

Polecamy nasze przepisy