Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Pieczona karkówka – królowa mięsnych dań

print Drukuj
Pieczona karkówka – królowa mięsnych dań

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
3.1

56 ocen

Pieczona karkówka jest jednym z najpopularniejszych dań mięsnych w polskiej kuchni. A pieczona karkówka, odpowiednio przyrządzona smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Jak prawidłowo upiec karkówkę?

składniki
  • Karkówka – 2 kg
  • Czosnek – cała główka
  • Majeranek – 3 łyżki
  • Ziarna gorczycy – 4 szt
  • Sól – 1 łyżka
  • Jałowiec – 2 ziarna
  • Gorczyca – kilka ziaren
  • Ziele angielskie – kilka ziaren
  • Pieprz czarny – kilka ziaren
  • Cząber – pół łyżeczki
  • Tymianek – pół łyżeczki
  • Kolendra – 1 łyżeczka
  • Szałwia – pół łyżeczki
  • Rozmaryn – 1 łyżeczka
  • Papryka słodka – 1 łyżeczka
  • Chili – pół łyżeczki
  • Miód – 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny – pół szklanki
  • Olej – około pół szklanki
sposób przygotowania

Oto przepis, jak prawidłowo upiec pyszną karkówkę. Trzeba zacząć od podstaw, czyli od ziół, bo to podstawa.

  1. Zioła, za wyjątkiem czosnku i majeranku) należy rozdrobnić. Ja używam do tego moździerza. Moim zdaniem nie ma lepszego narzędzia do tego celu. Rozcieramy jałowiec, gorczycę, ziele angielskie, pieprz.
  2. Mieszankę ziół mieszamy z olejem, octem i miodem. Trzeba bardzo dokładnie połączyć wszystkie składniki.
  3. Do tego dodajemy czosnek uprzednio rozgnieciony i zmieszany z solą. Marynata jest już gotowa.
  4. Mięso należy umyć i osuszyć. Następnie nakłuwamy je przed włożeniem w marynatę. Ja używam do tego celu drewnianego długiego patyka do szaszłyków. Ponakłuwane mięso nacieramy obficie marynatą. Mięso zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc.
  5. Zamarynowaną karkówkę posypujemy majerankiem. Następnie obsmażamy na porządnie rozgrzanej patelni. Chodzi o to, żeby pozamykać pory mięsa. Wypiek będzie soczysty.
  6. Mięso możemy piec w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance w rękawie do pieczenia.
  7. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy mięso na ok. 45 minut.
  8. Po tym czasie dolewamy do naczynia szklankę wody. Można zmniejszyć temperaturę do 140 stopni.
  9. Pieczemy ok. 1,5 godziny stale kontrolując czy woda z naczynia nie odparowała. Jeśli trzeba, uzupełniamy.

Wspaniała pieczona karkówka - gotowa!

Smacznego życzę!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!