Polecamy dzisiaj:

Botwinka mojej babci

Pieczarki faszerowane

print Drukuj
Pieczarki faszerowane

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.6

13 ocen

Pieczarki faszerowane mogą być zarówno przystawką, jak i alternatywą dla ziemniaków, bądź ryżu podawanego do ulubionego schabowego lub innej porcji mięsa. Przepis na moje ulubione pieczarki faszerowane wziąłem od siostry. Pieczarki faszerowane według tego przepisu są lekkie, a co najważniejsze bardzo smaczne.

składniki
  • duże pieczarki - 10 kapeluszy
  • sok z jednej cytryny
  • oliwa - 2 łyżki
  • sól, pieprz

Farsz:

  • trzonki pieczarek przeznaczonych do faszerowania
  • cebula
  • czosnku - 2-3 ząbki
  • oliwa - 1 łyżka
  • posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
  • bazylia - 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku

 

sposób przygotowania

 A oto mój przepis na faszerowane pieczarki:

  1. Opłukuję pieczarki, osuszam i odcinam trzonki, a kapelusze skrapiam sokiem z cytryny i nacieram oliwą.  
  2. Oczyszczone trzonki drobno siekam, przesmażam najpierw na suchej patelni, a gdy płyn odparuje, wlewam łyżkę oliwy i mieszając, smażę przez chwilkę.
  3. Następnie dodaję posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek i znów kilka minut smażę, mieszając.
  4. Na końcu mieszam wszystko z posiekaną zieleniną, przyprawiam farsz do smaku solą i pieprzem.
  5. Osuszone kapelusze pieczarek obsmażam po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanej oliwie, oprószam solą i pieprzem, układam jeden obok drugiego na natłuszczonej blasze do pieczenia, napełniam przygotowanym farszem, wstawiam do piekarnika i piekę do 20 min. w temp. 200°C.

Pieczarki faszerowane podaję z pieczywem i korniszonami. Czasami kapelusze wypełnione farszem posypuję startym żółtym serem i wtedy je zapiekam. W takiej, czy innej wersji, faszerowane pieczarki są świetną przekąską. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!