Pasztet z ciecierzycy i soczewicy

Pasztet z ciecierzycy i soczewicy

Ocena: ★

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Pasztet z ciecierzycy i soczewicy jest idealny dla osób, które nie jedzą mięsa, ale nie tylko... Pasztet z ciecierzycy i soczewicy  to doskonałe źródło białka roślinnego, którego w diecie Polaków często brakuje! W zamian spożywamy bardzo duże ilości mięs. Wysoka konsumpcja mięsa może rozwijać przewlekły stan zapalny dlatego właśnie chorujemy na cukrzycę, nowotwory i inne popularne choroby cywilizacyjne...

Składniki:

  • Ciecierzyca 1 szklanka
  • Soczewica zielona 1 szklanka
  • Pestki dyni 1/2 szklanki
  • Pietruszka  1 sztuka
  • Seler korzeń  1/2 sztuki
  • Marchew 1 sztuka
  • Woda  4 szklanki
  • Liście laurowe 2 sztuki
  • Ziele angielskie 3 ziarenka
  • Olej rzepakowy 7 łyżek
  • Czosnek 2 ząbki
  • Szalotki  3 sztuki
  • Jajka 2 sztuki
  • Bułka tarta 5 łyżek
  • Sól morska 3 łyżeczki
  • Papryka słodka 2 łyżeczki
  • Curry 1/4 łyżeczki
  • Bazylia 1/2 łyżeczki
  • Pieprz 1/2 łyżeczki
  • Lubczyk 1 łyżeczka
  • Majeranek 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Aby przygotować pasztet z ciecierzycy i soczewicy należy:

  1. Ciecierzycę opłukać, zalać 3 szklankami wody - zostawić do namoczenia na noc
  2. Następnego dnia dolać 2 szklani wody i ugotować cicerzycę do miękkości - płynu nie wylewać jeśli po ugotowaniu troche zostanie
  3. Następnie soczewicę zalać 2 szklankami wody
  4. Następnego dnia dolać jeszcze 1 szklankę wody i ugotować do miękkości - również nie wylewać płynu po ugotowaniu (jeżeli zostanie)
  5. Następnie zagotować w garnku litr wody
  6. Do gotującej się wody włożyć obrane wcześniej warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera (pokrojone w większe kawałki), wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, wsypać 1 łyżeczkę soli.
  7. Warzywa ugotować do miękkości (około 30 minut)
  8. Po ugotowaniu odlać wodę i wyjąć przyprawy
  9. Szalotkę i czosnek posiekać wrzucić na zimny olej (3 łyżki) na patelnię - zeszklić.
  10. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni, następnie zmielić w młynku do kawy
  11. Ostudzoną ciecierzycę zblendować na gładką masę, dodać szalotkę z czosnkiem wraz z olejem ze smażenia - krótko zmiksować
  12. Soczewicę zblendować z warzywami na gładką masę
  13. W dużej misce wymieszać zmiksowaną ciecierzycę i soczewicę z warzywami
  14. Dodać zmielone ziarna słonecznika i dyni, wsypać bułkę tartą, przyprawy, 2 łyżeczki soli
  15. Następnie należy dodać jajka
  16. Wyrobić na jednorodną masę
  17. Masę podzielić na dwie części, każdą część umieścić w keksówce długości 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  18. Pasztet rozgarnąć łyżką aby był równy,
  19. Każdy z pasztetów w formie polać 2 łyżkami oleju
  20. Wstawić pasztet do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec 45 minut

Smacznego !

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy