Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Pasztet z ciecierzycy i soczewicy

print Drukuj
Pasztet z ciecierzycy i soczewicy

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
3.7

15 ocen

Pasztet z ciecierzycy i soczewicy  jest idealny dla osób, które nie jedzą mięsa, ale nie tylko... Pasztet z ciecierzycy i soczewicy  to doskonałe źródło białka roślinnego, którego w diecie Polaków często brakuje! W zamian spożywamy bardzo duże ilości mięs. Wysoka konsumpcja mięsa może rozwijać przewlekły stan zapalny dlatego właśnie chorujemy na cukrzycę, nowotwory i inne popularne choroby cywilizacyjne...

składniki
  • Ciecierzyca 1 szklanka
  • Soczewica zielona  1 szklanka
  • Pestki dyni 1/2 szklanki
  • Pietruszka  1 sztuka
  • Seler korzeń  1/2 sztuki
  • Marchew 1 sztuka
  • Woda  4 szklanki
  • Liście laurowe 2 sztuki
  • Ziele angielskie 3 ziarenka
  • Olej rzepakowy 7 łyżek
  • Czosnek 2 ząbki
  • Szalotki  3 sztuki
  • Jajka 2 sztuki
  • Bułka tarta 5 łyżek
  • Sól morska 3 łyżeczki
  • Papryka słodka 2 łyżeczki
  • Curry 1/4 łyżeczki
  • Bazylia 1/2 łyżeczki
  • Pieprz 1/2 łyżeczki
  • Lubczyk 1 łyżeczka
  • Majeranek 1/2 łyżeczki
sposób przygotowania

Aby przygotować pasztet z ciecierzycy i soczewicy należy:

  1. Ciecierzycę opłukać, zalać 3 szklankami wody - zostawić do namoczenia na noc
  2. Następnego dnia dolać 2 szklani wody i ugotować cicerzycę do miękkości - płynu nie wylewać jeśli po ugotowaniu troche zostanie
  3. Następnie soczewicę zalać 2 szklankami wody
  4. Następnego dnia dolać jeszcze 1 szklankę wody i ugotować do miękkości - również nie wylewać płynu po ugotowaniu (jeżeli zostanie)
  5. Następnie zagotować w garnku litr wody
  6. Do gotującej się wody włożyć obrane wcześniej warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera (pokrojone w większe kawałki), wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, wsypać 1 łyżeczkę soli.
  7. Warzywa ugotować do miękkości (około 30 minut)
  8. Po ugotowaniu odlać wodę i wyjąć przyprawy
  9. Szalotkę i czosnek posiekać wrzucić na zimny olej (3 łyżki) na patelnię - zeszklić.
  10. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni, następnie zmielić w młynku do kawy
  11. Ostudzoną ciecierzycę zblendować na gładką masę, dodać szalotkę z czosnkiem wraz z olejem ze smażenia - krótko zmiksować
  12. Soczewicę zblendować z warzywami na gładką masę
  13. W dużej misce wymieszać zmiksowaną ciecierzycę i soczewicę z warzywami
  14. Dodać zmielone ziarna słonecznika i dyni, wsypać bułkę tartą, przyprawy, 2 łyżeczki soli
  15. Następnie należy dodać jajka
  16. Wyrobić na jednorodną masę
  17. Masę podzielić na dwie części, każdą część umieścić w keksówce długości 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  18. Pasztet rozgarnąć łyżką aby był równy,
  19. Każdy z pasztetów w formie polać 2 łyżkami oleju
  20. Wstawić pasztet do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec 45 minut

Smacznego !

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!