Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Pasztet z ciecierzycy i soczewicy

print Drukuj
Pasztet z ciecierzycy i soczewicy

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
3.7

15 ocen

Pasztet z ciecierzycy i soczewicy  jest idealny dla osób, które nie jedzą mięsa, ale nie tylko... Pasztet z ciecierzycy i soczewicy  to doskonałe źródło białka roślinnego, którego w diecie Polaków często brakuje! W zamian spożywamy bardzo duże ilości mięs. Wysoka konsumpcja mięsa może rozwijać przewlekły stan zapalny dlatego właśnie chorujemy na cukrzycę, nowotwory i inne popularne choroby cywilizacyjne...

składniki
  • Ciecierzyca 1 szklanka
  • Soczewica zielona  1 szklanka
  • Pestki dyni 1/2 szklanki
  • Pietruszka  1 sztuka
  • Seler korzeń  1/2 sztuki
  • Marchew 1 sztuka
  • Woda  4 szklanki
  • Liście laurowe 2 sztuki
  • Ziele angielskie 3 ziarenka
  • Olej rzepakowy 7 łyżek
  • Czosnek 2 ząbki
  • Szalotki  3 sztuki
  • Jajka 2 sztuki
  • Bułka tarta 5 łyżek
  • Sól morska 3 łyżeczki
  • Papryka słodka 2 łyżeczki
  • Curry 1/4 łyżeczki
  • Bazylia 1/2 łyżeczki
  • Pieprz 1/2 łyżeczki
  • Lubczyk 1 łyżeczka
  • Majeranek 1/2 łyżeczki
sposób przygotowania

Aby przygotować pasztet z ciecierzycy i soczewicy należy:

  1. Ciecierzycę opłukać, zalać 3 szklankami wody - zostawić do namoczenia na noc
  2. Następnego dnia dolać 2 szklani wody i ugotować cicerzycę do miękkości - płynu nie wylewać jeśli po ugotowaniu troche zostanie
  3. Następnie soczewicę zalać 2 szklankami wody
  4. Następnego dnia dolać jeszcze 1 szklankę wody i ugotować do miękkości - również nie wylewać płynu po ugotowaniu (jeżeli zostanie)
  5. Następnie zagotować w garnku litr wody
  6. Do gotującej się wody włożyć obrane wcześniej warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera (pokrojone w większe kawałki), wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, wsypać 1 łyżeczkę soli.
  7. Warzywa ugotować do miękkości (około 30 minut)
  8. Po ugotowaniu odlać wodę i wyjąć przyprawy
  9. Szalotkę i czosnek posiekać wrzucić na zimny olej (3 łyżki) na patelnię - zeszklić.
  10. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni, następnie zmielić w młynku do kawy
  11. Ostudzoną ciecierzycę zblendować na gładką masę, dodać szalotkę z czosnkiem wraz z olejem ze smażenia - krótko zmiksować
  12. Soczewicę zblendować z warzywami na gładką masę
  13. W dużej misce wymieszać zmiksowaną ciecierzycę i soczewicę z warzywami
  14. Dodać zmielone ziarna słonecznika i dyni, wsypać bułkę tartą, przyprawy, 2 łyżeczki soli
  15. Następnie należy dodać jajka
  16. Wyrobić na jednorodną masę
  17. Masę podzielić na dwie części, każdą część umieścić w keksówce długości 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  18. Pasztet rozgarnąć łyżką aby był równy,
  19. Każdy z pasztetów w formie polać 2 łyżkami oleju
  20. Wstawić pasztet do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec 45 minut

Smacznego !

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!