Pasztet z ciecierzycy i soczewicy
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
15 Ocen
Ilość porcji: 20
Pasztet z ciecierzycy i soczewicy jest idealny dla osób, które nie jedzą mięsa, ale nie tylko... Pasztet z ciecierzycy i soczewicy to doskonałe źródło białka roślinnego, którego w diecie Polaków często brakuje! W zamian spożywamy bardzo duże ilości mięs. Wysoka konsumpcja mięsa może rozwijać przewlekły stan zapalny dlatego właśnie chorujemy na cukrzycę, nowotwory i inne popularne choroby cywilizacyjne...
Składniki:
- Ciecierzyca 1 szklanka
- Soczewica zielona 1 szklanka
- Pestki dyni 1/2 szklanki
- Pietruszka 1 sztuka
- Seler korzeń 1/2 sztuki
- Marchew 1 sztuka
- Woda 4 szklanki
- Liście laurowe 2 sztuki
- Ziele angielskie 3 ziarenka
- Olej rzepakowy 7 łyżek
- Czosnek 2 ząbki
- Szalotki 3 sztuki
- Jajka 2 sztuki
- Bułka tarta 5 łyżek
- Sól morska 3 łyżeczki
- Papryka słodka 2 łyżeczki
- Curry 1/4 łyżeczki
- Bazylia 1/2 łyżeczki
- Pieprz 1/2 łyżeczki
- Lubczyk 1 łyżeczka
- Majeranek 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Aby przygotować pasztet z ciecierzycy i soczewicy należy:
- Ciecierzycę opłukać, zalać 3 szklankami wody - zostawić do namoczenia na noc
- Następnego dnia dolać 2 szklani wody i ugotować cicerzycę do miękkości - płynu nie wylewać jeśli po ugotowaniu troche zostanie
- Następnie soczewicę zalać 2 szklankami wody
- Następnego dnia dolać jeszcze 1 szklankę wody i ugotować do miękkości - również nie wylewać płynu po ugotowaniu (jeżeli zostanie)
- Następnie zagotować w garnku litr wody
- Do gotującej się wody włożyć obrane wcześniej warzywa: marchewkę, pietruszkę, selera (pokrojone w większe kawałki), wrzucić ziele angielskie i liście laurowe, wsypać 1 łyżeczkę soli.
- Warzywa ugotować do miękkości (około 30 minut)
- Po ugotowaniu odlać wodę i wyjąć przyprawy
- Szalotkę i czosnek posiekać wrzucić na zimny olej (3 łyżki) na patelnię - zeszklić.
- Pestki dyni podprażyć na suchej patelni, następnie zmielić w młynku do kawy
- Ostudzoną ciecierzycę zblendować na gładką masę, dodać szalotkę z czosnkiem wraz z olejem ze smażenia - krótko zmiksować
- Soczewicę zblendować z warzywami na gładką masę
- W dużej misce wymieszać zmiksowaną ciecierzycę i soczewicę z warzywami
- Dodać zmielone ziarna słonecznika i dyni, wsypać bułkę tartą, przyprawy, 2 łyżeczki soli
- Następnie należy dodać jajka
- Wyrobić na jednorodną masę
- Masę podzielić na dwie części, każdą część umieścić w keksówce długości 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pasztet rozgarnąć łyżką aby był równy,
- Każdy z pasztetów w formie polać 2 łyżkami oleju
- Wstawić pasztet do nagrzanego piekarnika do 200°C i piec 45 minut
Smacznego !
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Pasztet z soczewicy
Wegetariańskie wersje pasztetów pokazują ile jest możliwości ciekawego włączenia warzyw do naszej diety.... Warzy...Pasztet mojej mamy
Dobry pasztet nie ma sobie równych. O smaku pasztetu decyduje głównie jakość użytego mięsa, ale rów...Pieczony pasztet z królika
Nie ma nic lepszego niż własnoręcznie zrobiony pasztet- i to jeszcze z prawdziwego, wiejskiego królika!Pasztet z królika
Pasztet z królika to prawdziwy przysmak. Odpowiednio przyprawiony pasztet z królika ma charakterystyczny,...Pasztet z ciecierzycy i soczewicy
Pasztet z ciecierzycy i soczewicy jest idealny dla osób, które nie jedzą mięsa, ale nie tylko... Pasztet...Zobacz więcej przepisów na: