Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Pasztet mojej mamy

print Drukuj
Pasztet mojej mamy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
2.9

17 ocen

Dobry pasztet nie ma sobie równych. O smaku pasztetu decyduje głównie jakość użytego mięsa, ale również jego przyprawienie. Pasztetu nauczyłam się piec od mojej mamy i nieskromnie powiem, że uważam pasztet mojej mamy za najlepszy na świecie!

składniki
  • wołowina - 1kg
  • wątroba wieprzowa - 1/2kg
  • wędzone podgardle - 1/2kg
  • cebula - 3
  • marchewka - 3
  • pietruszka - 2
  • seler - 1/4
  • bułka - 1,5
  • jajko - 1
  • ziele angielskie - 6 kulek
  • liście laurowe - 4
  • gałka muszkatołowa - 2 łyżeczki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania

Jak przyrządzam pasztet według przepisu mojej mamy?

  1. Do garnka z ok.1,5 l wody wrzucam ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Zagotowuję wodę i dodaję wołowinę oraz obrane warzywa.
  3. Całość gotuję ok. 30 minut, po czym wyjmuję i studzę.
  4. Do tej samej wody wrzucam wątrobę i również gotuję 30 minut.
  5. Kiedy woda przestygnie namaczam w niej bułkę i nasączoną mielę.
  6. Ugotowane mięso, warzywa i podgardle również mielę.
  7. Następnie wszystkie składniki mieszam, przyprawiam i przekładam do wąskich foremek.
  8. Pasztet piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 1h 15min.

Pasztet według przepisu mojej mamy jest delikatny i bardzo aromatyczny zarazem. Warzywa oraz użyte przyprawy nadają mu bardzo wyjątkowy smak. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!