Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Pasztet mojej mamy

print Drukuj
Pasztet mojej mamy

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
2.9

17 ocen

Dobry pasztet nie ma sobie równych. O smaku pasztetu decyduje głównie jakość użytego mięsa, ale również jego przyprawienie. Pasztetu nauczyłam się piec od mojej mamy i nieskromnie powiem, że uważam pasztet mojej mamy za najlepszy na świecie!

składniki
  • wołowina - 1kg
  • wątroba wieprzowa - 1/2kg
  • wędzone podgardle - 1/2kg
  • cebula - 3
  • marchewka - 3
  • pietruszka - 2
  • seler - 1/4
  • bułka - 1,5
  • jajko - 1
  • ziele angielskie - 6 kulek
  • liście laurowe - 4
  • gałka muszkatołowa - 2 łyżeczki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
sposób przygotowania

Jak przyrządzam pasztet według przepisu mojej mamy?

  1. Do garnka z ok.1,5 l wody wrzucam ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Zagotowuję wodę i dodaję wołowinę oraz obrane warzywa.
  3. Całość gotuję ok. 30 minut, po czym wyjmuję i studzę.
  4. Do tej samej wody wrzucam wątrobę i również gotuję 30 minut.
  5. Kiedy woda przestygnie namaczam w niej bułkę i nasączoną mielę.
  6. Ugotowane mięso, warzywa i podgardle również mielę.
  7. Następnie wszystkie składniki mieszam, przyprawiam i przekładam do wąskich foremek.
  8. Pasztet piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 1h 15min.

Pasztet według przepisu mojej mamy jest delikatny i bardzo aromatyczny zarazem. Warzywa oraz użyte przyprawy nadają mu bardzo wyjątkowy smak. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!