Pasztet mojej mamy

Pasztet mojej mamy

Ocena: ★

17 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Dobry pasztet nie ma sobie równych. O smaku pasztetu decyduje głównie jakość użytego mięsa, ale również jego przyprawienie. Pasztetu nauczyłam się piec od mojej mamy i nieskromnie powiem, że uważam pasztet mojej mamy za najlepszy na świecie!

Składniki:

  • wołowina - 1kg
  • wątroba wieprzowa - 1/2kg
  • wędzone podgardle - 1/2kg
  • cebula - 3
  • marchewka - 3
  • pietruszka - 2
  • seler - 1/4
  • bułka - 1,5
  • jajko - 1
  • ziele angielskie - 6 kulek
  • liście laurowe - 4
  • gałka muszkatołowa - 2 łyżeczki
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jak przyrządzam pasztet według przepisu mojej mamy?

  1. Do garnka z ok.1,5 l wody wrzucam ziele angielskie i liście laurowe.
  2. Zagotowuję wodę i dodaję wołowinę oraz obrane warzywa.
  3. Całość gotuję ok. 30 minut, po czym wyjmuję i studzę.
  4. Do tej samej wody wrzucam wątrobę i również gotuję 30 minut.
  5. Kiedy woda przestygnie namaczam w niej bułkę i nasączoną mielę.
  6. Ugotowane mięso, warzywa i podgardle również mielę.
  7. Następnie wszystkie składniki mieszam, przyprawiam i przekładam do wąskich foremek.
  8. Pasztet piekę w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 1h 15min.

Pasztet według przepisu mojej mamy jest delikatny i bardzo aromatyczny zarazem. Warzywa oraz użyte przyprawy nadają mu bardzo wyjątkowy smak. Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy