Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Pasztet z cukinii i pieczarek.

print Drukuj
Pasztet z cukinii i pieczarek.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
3.0

3 oceny

Trochę pracy jest przy wykonaniu tego warzywnego pasztetu, ale warto poświęcić czas i go zrobić. Dodam, że wychodzi go sporo. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Jeżeli podamy go na gorąco z ulubioną surówką to z powodzeniem, może być na obiad. Polecam.

składniki

40 dag pieczarek

4 szklanki startej na dużych oczkach cukinii

5 jajek

20 dag sera żółtego

półtorej szklanki bułki tartej

1 ząbek czosnku

2 średnie cebule

3 średnie marchewki

1 łyżeczka suszonego koperku

1 łyżeczka ziół prowansalkich

pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

 

Dodatkowo:

2 foremki aluminiowe (o pojemności 1 litr każda)

olej do posmarowania blaszek i pasztetu

bułka tarta do posmarowania foremek

 

sposób przygotowania

1. Cukinię należy umyć, osuszyć i obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odmierzyć 4 szklanki i startą cukinię odcisnąć z nadmiaru soku.

2. Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

3. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.

4. Pieczarki obrać, wypłukać i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na cieniutkie plasterki.

5. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

6. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć ( uważać, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucić pieczarki i marchewkę, dusić często mieszając, aż warzywa trochę zmiękną. Dokładnie wystudzić.

7. Cukinię przełożyć do miski, wbić jajka, wsypać bułkę tartą, dodać wystudzone warzywa, koperek, zioła prowansalkie, paprykę , ser żółty i dokładnie wymieszać przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

8. Foremki aluminiowe dokładnie posmarować olejem i posypać bułką tartą.

9. Masę warzywną przełożyć do foremek, lekko ubijając, pasztet z wierzchu posmarować olejem.

10. Nastepnie piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Ocena:
3.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!