- 1 dojrzałe awokado
- kostka twarogu
- sól, pieprz
- trochę oliwy z oliwek lub oleju - opcjonalnie
1. Awokado przekroić, usunąć pestkę, obrać i rozgnieść w misce widelcem.
2. Awokado wymieszać dokładnie z twarogiem.
3. Można podlać troszkę oliwą, jeśli jest za suche.
4. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pastę z papryki przygotowałam z zamiarem schowania jej do spiżarni, no ale cóż...najpierw zjedliśmy jeden słoiczek, już otworzyłam drugi i coś czuję, że jeszcze dwa pozostałe zostaną zjedzone. Nic na to nie poradzę, że jest tak pyszna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Polecam przepis.
Przeciętna kaloryczność kremu czekoladowego to około 500 kcal w 100g; porcja kremu czekoladowego z awokado (150g) to trochę ponad 300 kcal. Zamiast tony cukrów prostych (uszkadzających naczynia krwionośne), w kremie czekoladowym z awokado znajdziecie tłuszcze - i to najlepsze z najlepszych bo kwasy omega 3!!! Pyszne i zdrowe :)
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.