Pasta z makreli i jajka

Pasta z makreli i jajka

Ocena: ★

9 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Lubicie pasty do chleba? W takim razie koniecznie wypróbujcie pastę z makreli i jajka! Pasty takie jak pasta z makreli i jajka znakomicie zastępują najbardziej popularne dodatki do kanapek: wędlinę czy też ser żółty. Pasta z makreli i jajka urozmaici jadłospis, dostarczy zdrowych tłuszczy i pełnowartościowego białka. Polecam!

Składniki:

  • Makrela wędzona 1 duża sztuka
  • Jajka 3 sztuki
  • Rzodkiewki 6 – 8 sztuk
  • Jogurt naturalny 2 łyżki
  • Musztarda 1 łyżeczka
  • Majonez 1 łyżeczka
  • Kolorowy pieprz

Sposób przygotowania:

Oto jak przygotować pastę z makreli i jajka

 

  1. Makrelę obrać i dokładnie oczyścić z ości
  2. Jajka ugotować na twardo a nastpnie drobno posiekać lub zetrzeć na tarce
  3. Rzodkiewkę umyć, a następnie pokroić w bardzo drobną kosteczkę - nie ścierać na tarce, bo puści za dużo soku!
  4. Rybę wymieszać z jajkami, rzodkiewkami, jogurtem, majonezem i musztardą
  5. Pastę doprawić pieprzem do smaku - wędzona makrela zawiera sporo soli dlatego powinien wystarczyć sam pieprz
  6. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 – 3 godziny, aby się przegryzł

Przechowywać w lodówce do 2 - 3 dni :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy