Pasta z bakłażana i jabłka

Pasta z bakłażana i jabłka

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Pasta z bakłażana i jabłka przechowywana w lodówce ma gęstą konsystencję i idealnie nadaje się do kanapek czy też makaronów. Równie doskonale pasta z bakłażana i jabłka sprawdza się jako dip do warzyw. Bakłażany w skórce zawierają antocyjany a dokładnie nasuninę, która działa silnie antyutleniająco - m.in. zapobiegając nowotworom.

Składniki:

  • Bakłażany 2 sztuki 500 g
  • Jabłka 2 sztuki
  • Cytryna 1/2 sztuki
  • Oliwa z oliwek 1/4 szklanki
  • Bazylia lub mięta świeża kilka listków
  • Czosnek 2 ząbki
  • Sól morska
  • Pieprz czarny

Sposób przygotowania:

Przepis na pastę z bakłażana i jabłka

  1. Z jabłek usunąć gniazda nasienne
  2. Bakłażany umyć, przekroić na pół i zawinąć następnie w folię aluminiową
  3. Całość piec w temperaturze 180°C  – jabłka około 30 minut, bakłażany – 50 minut.
  4. Między czasie wycisnąć sok z cytryny (uwaga na pestki bo są okrutnie gorzkie), przecisnąć przez praskę obrany czosnek
  5. Po ostudzeniu zmiksować bakłażany (ze skórką), jabłka (bez skórki) i pozostałe składniki
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Pasta dobrze smakuje z ogórkami kiszonymi, papryką i pewnie z jeszcze wieloma innymi  :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy