Pasta z bakłażana i jabłka
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
4 Ocen
Ilość porcji: 5
Pasta z bakłażana i jabłka przechowywana w lodówce ma gęstą konsystencję i idealnie nadaje się do kanapek czy też makaronów. Równie doskonale pasta z bakłażana i jabłka sprawdza się jako dip do warzyw. Bakłażany w skórce zawierają antocyjany a dokładnie nasuninę, która działa silnie antyutleniająco - m.in. zapobiegając nowotworom.
Składniki:
- Bakłażany 2 sztuki 500 g
- Jabłka 2 sztuki
- Cytryna 1/2 sztuki
- Oliwa z oliwek 1/4 szklanki
- Bazylia lub mięta świeża kilka listków
- Czosnek 2 ząbki
- Sól morska
- Pieprz czarny
Sposób przygotowania:
Przepis na pastę z bakłażana i jabłka
- Z jabłek usunąć gniazda nasienne
- Bakłażany umyć, przekroić na pół i zawinąć następnie w folię aluminiową
- Całość piec w temperaturze 180°C – jabłka około 30 minut, bakłażany – 50 minut.
- Między czasie wycisnąć sok z cytryny (uwaga na pestki bo są okrutnie gorzkie), przecisnąć przez praskę obrany czosnek
- Po ostudzeniu zmiksować bakłażany (ze skórką), jabłka (bez skórki) i pozostałe składniki
- Doprawić do smaku solą i pieprzem
Pasta dobrze smakuje z ogórkami kiszonymi, papryką i pewnie z jeszcze wieloma innymi :)
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Pasta z bakłażana i jabłka
Pasta z bakłażana i jabłka przechowywana w lodówce ma gęstą konsystencję i idealnie nadaje się do kanapek czy też...Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana
Do przygotowania Melitzanosalaty - greckiej pasty z bakłażana wystarczy dosłownie kilka składników - upieczone ba...Baba ghanoush idealna
Baba ghanoush najlepiej smakuje następnego dnia. Podobnie jak hummus, babę ghanoush można jeść ze świeżymi warzywami pok...Zobacz więcej przepisów na: