Polecamy dzisiaj:

Przepis na ogórki małosolne

Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana

print Drukuj
Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
5.0

2 oceny

Do przygotowania Melitzanosalaty - greckiej pasty z bakłażana wystarczy dosłownie kilka składników - upieczone bakłażany, czosnek, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Bakłażany pieką się same, a reszta to tylko kilka chwil miksowania i  Melitzanosalata - grecka pasta z bakłażana jest gotowa. Polecam!

składniki
  • Bakłażany 3 sztuki
  • Czosnek 2-3 ząbki
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Sól morska do smaku
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Mięta kilka gałązek
sposób przygotowania

Oto jak krok po kroku przygotować Melitzanosalatę - grecką pastę z bakłażana:

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C
  2. Bakłażany umyć i upiec (temperatura 180°C - około 45-60 minut)
  3. Odstawić do przestudzenia, a następnie łyżką wyjąć miąższ bakłażana (skórkę należy wyrzucić)
  4. Zmiksować natkę pietruszki, mięte, czosnek, miąższ bakłażana, sok z cytryny i oliwę
  5. Doprawić solą morską do smaku - nie za dużo!

Doskonały grecki przysmak jest gotowy!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!