Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Pascha wielkanocna - przepis na zimno

print Drukuj
Pascha wielkanocna - przepis na zimno

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
4.2

8 ocen

Pascha wielkanocna - kresowy deser z sera na zimno - chyba ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc bez paschy wielkanocnej w niektórych częściach Polski. Mój przepis na paschę wielkanocną nie jest może zbyt tradycyjny, ale za to sprawdzony, wiele razy był już wypróbowany. Także gwarantuję, że pascha wielkanocna w tym wykonaniu wyjdzie naprawdę dobra.

składniki
  • 100 g masła
  • 4 jaja 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1,5 kg twarogu (staram się kupować świeży i tłusty)
  • 1,5 szklanki bakalii - można dać mieszankę wszystkiego, rodzynki, morele, żurawina, skórka pomarańczowa
  • łyżka oleju
  • puszka brzoskwiń do sosu
sposób przygotowania

Pascha wielkanocna to w przeciwieństwie do kupowanych ciast bardzo zdrowy deser na Wielkanoc - zobaczcie składniki - co tam jest niezdrowego? Dlatego nawet, jak ktoś nie kultywuje kresowych tradycji to warto żeby pascha wielkanocna pojawiła się na świątecznym stole. Oto przepis na paschę wielkanocną:

  1. Ser dzień wcześniej zmielić 2 razy przez maszynkę, zostawić na noc na druszlaku wyłożonym gazą, żeby obciekł, powinien być jak najbardziej suchy. Ser obciążamy talerzykiem, czy czym tam pasuje, żeby był uciskany.
  2. Na następny dzień ugotować jaja na twardo, wydobyć żółtka i przetrzeć na sitku.
  3. W makutrze utrzeć masło, dodając powoli cukier, dodać żółtka i twaróg i utrzeć wszystko na gładką masę.
  4. Dodać bakalie i wanilię. Wszystko wymieszać.
  5. Wysmarować formę na babkę olejem i przełożyć masę do foremki. Postukać, żeby osiadła i włożyć do lodówki na około 12 godzin. Na drugi dzień, żeby wyjąć paschę zanurzyć trzeba ją na kilka sekund do wrzątku, wtedy ładnie wyjdzie. Ważne, żeby tylko ¾ foremki zanurzyć.
  6. Pascha wielkanocna gotowa - spożywa się ją na zimno i przechowuje w lodówce.

Można polać paschę sosem - ja używam sosu brzoskwiniowego - rozgniatam brzoskwinie z puszki, podgrzewam i polewam. Można kombinować, ale ja już nie dodaję cukru, bo brzoskwinie z puszki w zalewie są slodkie same w sobie.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!