Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Pascha wielkanocna - przepis na zimno

print Drukuj
Pascha wielkanocna - przepis na zimno

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
4.2

8 ocen

Pascha wielkanocna - kresowy deser z sera na zimno - chyba ciężko wyobrazić sobie Wielkanoc bez paschy wielkanocnej w niektórych częściach Polski. Mój przepis na paschę wielkanocną nie jest może zbyt tradycyjny, ale za to sprawdzony, wiele razy był już wypróbowany. Także gwarantuję, że pascha wielkanocna w tym wykonaniu wyjdzie naprawdę dobra.

składniki
  • 100 g masła
  • 4 jaja 
  • 1 szklanka cukru 
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1,5 kg twarogu (staram się kupować świeży i tłusty)
  • 1,5 szklanki bakalii - można dać mieszankę wszystkiego, rodzynki, morele, żurawina, skórka pomarańczowa
  • łyżka oleju
  • puszka brzoskwiń do sosu
sposób przygotowania

Pascha wielkanocna to w przeciwieństwie do kupowanych ciast bardzo zdrowy deser na Wielkanoc - zobaczcie składniki - co tam jest niezdrowego? Dlatego nawet, jak ktoś nie kultywuje kresowych tradycji to warto żeby pascha wielkanocna pojawiła się na świątecznym stole. Oto przepis na paschę wielkanocną:

  1. Ser dzień wcześniej zmielić 2 razy przez maszynkę, zostawić na noc na druszlaku wyłożonym gazą, żeby obciekł, powinien być jak najbardziej suchy. Ser obciążamy talerzykiem, czy czym tam pasuje, żeby był uciskany.
  2. Na następny dzień ugotować jaja na twardo, wydobyć żółtka i przetrzeć na sitku.
  3. W makutrze utrzeć masło, dodając powoli cukier, dodać żółtka i twaróg i utrzeć wszystko na gładką masę.
  4. Dodać bakalie i wanilię. Wszystko wymieszać.
  5. Wysmarować formę na babkę olejem i przełożyć masę do foremki. Postukać, żeby osiadła i włożyć do lodówki na około 12 godzin. Na drugi dzień, żeby wyjąć paschę zanurzyć trzeba ją na kilka sekund do wrzątku, wtedy ładnie wyjdzie. Ważne, żeby tylko ¾ foremki zanurzyć.
  6. Pascha wielkanocna gotowa - spożywa się ją na zimno i przechowuje w lodówce.

Można polać paschę sosem - ja używam sosu brzoskwiniowego - rozgniatam brzoskwinie z puszki, podgrzewam i polewam. Można kombinować, ale ja już nie dodaję cukru, bo brzoskwinie z puszki w zalewie są slodkie same w sobie.

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!