Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Zdrowa papryka marynowana

print Drukuj
Zdrowa papryka marynowana

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.2

42 ocen

Papryka ma wiele walorów (również papryka marynowana), np. zawiera ogromną ilość witaminy C, czerwona zawiera rutynę, bioflawonoidy oraz drogocenny fosfor. Wszystko to wpływa doskonale na nasz układ krwionośny i odpornościowy. Przy okazji wspomnę, że ostra papryka zawiera capsaicynę, która jak wiadomo działa antynowotworowo. Jedzmy jak najwięcej czerwonej papryki podczas sezonu, a na zimę przygotujmy paprykę marynowaną.

składniki
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 6 szt. papryczek chilli
  • 1 czosnek
  • Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
sposób przygotowania

Papryka marynowana przygotowanie:

  1. Do średniej wielkości słoiczków nakładamy pokrojoną w kawałki paprykę (wcześniej oczyszczoną z nasion i wypłukaną).
  2. Do każdego słoiczka dodajemy 1 papryczkę chilli przekrojoną na pół z pestkami i po 2 zgniecione ząbki czosnku.
  3. Następnie gotujemy z wyżej podanych składników zalewę i gorącą zalewamy każdy słoiczek z papryką. Na wierzch każdego słoiczka dodajemy po 1 dużej łyżce oleju i zakręcamy nasze słoiki.
  4. Papryka gotowa. Można ją jeszcze następnego dnia zapasteryzować (zagotować słoiki w garnku z wodą przez ok. 20 minut), ale w przypadku, gdy zakręcamy słoiki na gorąco nie jest to konieczne.
  5. Papryka marynowana będzie słodko - kwaśna i dość ostra. Polecam. 
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!