Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Papryka marynowana z miodem

print Drukuj
Papryka marynowana z miodem

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.5

58 ocen

Nie od dzisiaj wiadomo, że papryka marynowana jest najsmaczniejsza, gdy jest delikatnie słodkawa. Nie każdy z nas używa białego cukru i dlatego często zastępujemy go miodem. Ja paprykę marynowaną słodzę właśnie miodem, przez co jest na pewno zdrowsza, a dla mnie smaczniejsza.

składniki
  • Składniki na zalewę na 1 kg czerwonej papryki:
  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • 2 czubate łyżki dowolnego miodu
  • 2 łyżki oleju 
  • 6 listków laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • ½ płaskiej łyżeczki chilli
  • 1 płaska łyżeczka soli
sposób przygotowania

Papryka marynowana, jak zrobić:

  1. Nic prostszego:
  2. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w duże kawałki. Układamy ją dość ciasno w słoikach (najlepiej po majonezie).
  3. Do garnka wlewamy wodę, ocet, miód i olej i dodajemy pozostałe składniki, czyli: sól i przyprawy. Zalewę do papryki gotujemy kilkanaście minut i wlewamy gorącą do słoików tak, aby papryka była zakryta.
  4. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Jeśli, któryś przecieka to znaczy, że trzeba zmienić słoik lub nakrętkę.
  5. Paprykę odstawiamy do ciemnego i chłodnego miejsca (najlepiej do piwnicy) i kosztujemy na jesieni, wtedy papryka marynowana jest najlepsza :)

Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!