Papryka marynowana z miodem

Papryka marynowana z miodem

Ocena:

58 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Nie od dzisiaj wiadomo, że papryka marynowana jest najsmaczniejsza, gdy jest delikatnie słodkawa. Nie każdy z nas używa białego cukru i dlatego często zastępujemy go miodem. Ja paprykę marynowaną słodzę właśnie miodem, przez co jest na pewno zdrowsza, a dla mnie smaczniejsza.

Składniki:

  • Składniki na zalewę na 1 kg czerwonej papryki:
  • 2 szklanki wody
  • ½ szklanki octu 10%
  • 2 czubate łyżki dowolnego miodu
  • 2 łyżki oleju 
  • 6 listków laurowych
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • ½ płaskiej łyżeczki chilli
  • 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Papryka marynowana, jak zrobić:

  1. Nic prostszego:
  2. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w duże kawałki. Układamy ją dość ciasno w słoikach (najlepiej po majonezie).
  3. Do garnka wlewamy wodę, ocet, miód i olej i dodajemy pozostałe składniki, czyli: sól i przyprawy. Zalewę do papryki gotujemy kilkanaście minut i wlewamy gorącą do słoików tak, aby papryka była zakryta.
  4. Słoiki zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Jeśli, któryś przecieka to znaczy, że trzeba zmienić słoik lub nakrętkę.
  5. Paprykę odstawiamy do ciemnego i chłodnego miejsca (najlepiej do piwnicy) i kosztujemy na jesieni, wtedy papryka marynowana jest najlepsza :)

Smacznego!

Autor: basia

Polecamy nasze przepisy