Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Wegetarianska papryka faszerowana

print Drukuj
Wegetarianska papryka faszerowana

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.2

63 ocen

Papryka faszerowana jest o tyle ciekawym daniem, że zmieniając farsz, zmieniamy zupełnie jego charakter, Dzisiaj proponuję wagetariańską paprykę faszerowaną. Papryka faszerowana dla wegetarian zawiera kaszę gryczaną. Jestem przekonana, że wegetariańska papryka faszerowana posmakuje również mięsożercom!

składniki
  • papryka -  6 szt.
  • kasza gryczana - 200 g
  • cebula - 2 szt.
  • pieczarki - 650 g
  • natka pietruszki
  • ser Grana Padano (starty) - 100 g
  • jajko - 1 szt.
  • suszony majeranek - szczypta
  • sól, pieprz do smaku
  • olej - 3 łyżki
sposób przygotowania

A teraz przepis na wegetariańską paprykę faszerowaną:

  1. Pokroić cebulę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
  2. Do cebuli dodać starte lub drobno pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody z grzybów.
  3. Do usmażonych pieczarek z cebulą dodać kaszę, ser, jajko, posiekaną natkę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Papryki wydrążyć i napełnić je obficie farszem. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, wlać na dno ok 70 ml wody i wszystko przykryć.  
  5. Papryki wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 2 godziny.

Wegetariańska papryka faszerowana z kaszą dobrze smakuje z sosem pieczarkowym i ogórkiem kiszonym. Zamiast kaszy gryczanej możesz również użyć kaszy jęczmiennej. Papryka faszerowana jest pyszna, więc zachęcam do spróbowania wegetariańskiej papryki faszerowanej. Smacznego!

Ocena:
3.2
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!