Wegetarianska papryka faszerowana

Wegetarianska papryka faszerowana

Ocena: ★

63 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Papryka faszerowana jest o tyle ciekawym daniem, że zmieniając farsz, zmieniamy zupełnie jego charakter, Dzisiaj proponuję wagetariańską paprykę faszerowaną. Papryka faszerowana dla wegetarian zawiera kaszę gryczaną. Jestem przekonana, że wegetariańska papryka faszerowana posmakuje również mięsożercom!

Składniki:

  • papryka -  6 szt.
  • kasza gryczana - 200 g
  • cebula - 2 szt.
  • pieczarki - 650 g
  • natka pietruszki
  • ser Grana Padano (starty) - 100 g
  • jajko - 1 szt.
  • suszony majeranek - szczypta
  • sól, pieprz do smaku
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na wegetariańską paprykę faszerowaną:

  1. Pokroić cebulę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
  2. Do cebuli dodać starte lub drobno pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody z grzybów.
  3. Do usmażonych pieczarek z cebulą dodać kaszę, ser, jajko, posiekaną natkę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Papryki wydrążyć i napełnić je obficie farszem. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, wlać na dno ok 70 ml wody i wszystko przykryć.  
  5. Papryki wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 2 godziny.

Wegetariańska papryka faszerowana z kaszą dobrze smakuje z sosem pieczarkowym i ogórkiem kiszonym. Zamiast kaszy gryczanej możesz również użyć kaszy jęczmiennej. Papryka faszerowana jest pyszna, więc zachęcam do spróbowania wegetariańskiej papryki faszerowanej. Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy