Papryka pieczona z ryżem i kukurydzą.

Papryka pieczona z ryżem i kukurydzą.

Ocena:

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Jeżeli macie ochotę na bezmięsny obiad to polecam przygotować takie o to pieczone papryki z ryżem. Będzie lekko, a zarazem syto, smacznie i niedrogo. Lekko pikantny farsz sprawia, że danie pysznie rozgrzewa. Polecam ten przepis.

Składniki:

10 dag ryżu basmati

3 czerwone papryki

1 mała cebula

pół łyżeczki suszonego koperku

pół puszki kukurydzy

papryka ostra mielona według uznania

cząber suszony według uznania

pieprz czarny mielony do smaku

sól do smaku

olej do smażenia

 

Dodatkowo:

1 kulka mozzarelli ( tak około 10 dag )

2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

1. Ryż ( najlepiej użyć w woreczku ) gotować do miękkości w osolonej wodzie, ugotowany dokładnie osączyć z wody ( wyjąć z woreczka ).

2. Cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć do miękkości i lekkiego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju. Kukurydzę dokładnie osączyć z zalewy.

3. Ryż wymieszać z kukurydzą, koperkiem i cebulą, następnie przyprawić do smaku solą, pieprzem, cząbrem i papryką.

4. Papryki umyć i osuszyć, następnie ściąć wierzchy i oczyścić środek z gniazd nasiennych.

5. Do wydrążonych papryk nałożyć farsz ryżowy lekko ubijając, następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, podlać olejem i odrobiną gorącej wody, następnie piec do miękkości w temperaturze 170 stopni około 60 minut.

6. Gdy papryki będą miękkie ułożyć na nich pokrojony w plastry ser mozzarella i zapiec aż się rozpuści.

7. Tak przygotowane papryki podawać gorące zaraz po upieczeniu. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy