Jeżeli macie ochotę na bezmięsny obiad to polecam przygotować takie o to pieczone papryki z ryżem. Będzie lekko, a zarazem syto, smacznie i niedrogo. Lekko pikantny farsz sprawia, że danie pysznie rozgrzewa. Polecam ten przepis.
10 dag ryżu basmati
3 czerwone papryki
1 mała cebula
pół łyżeczki suszonego koperku
pół puszki kukurydzy
papryka ostra mielona według uznania
cząber suszony według uznania
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
olej do smażenia
Dodatkowo:
1 kulka mozzarelli ( tak około 10 dag )
2 łyżki oleju
1. Ryż ( najlepiej użyć w woreczku ) gotować do miękkości w osolonej wodzie, ugotowany dokładnie osączyć z wody ( wyjąć z woreczka ).
2. Cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć do miękkości i lekkiego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju. Kukurydzę dokładnie osączyć z zalewy.
3. Ryż wymieszać z kukurydzą, koperkiem i cebulą, następnie przyprawić do smaku solą, pieprzem, cząbrem i papryką.
4. Papryki umyć i osuszyć, następnie ściąć wierzchy i oczyścić środek z gniazd nasiennych.
5. Do wydrążonych papryk nałożyć farsz ryżowy lekko ubijając, następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, podlać olejem i odrobiną gorącej wody, następnie piec do miękkości w temperaturze 170 stopni około 60 minut.
6. Gdy papryki będą miękkie ułożyć na nich pokrojony w plastry ser mozzarella i zapiec aż się rozpuści.
7. Tak przygotowane papryki podawać gorące zaraz po upieczeniu. Smacznego.
Wegetarianska papryka faszerowana
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu