Jeżeli macie ochotę na bezmięsny obiad to polecam przygotować takie o to pieczone papryki z ryżem. Będzie lekko, a zarazem syto, smacznie i niedrogo. Lekko pikantny farsz sprawia, że danie pysznie rozgrzewa. Polecam ten przepis.
10 dag ryżu basmati
3 czerwone papryki
1 mała cebula
pół łyżeczki suszonego koperku
pół puszki kukurydzy
papryka ostra mielona według uznania
cząber suszony według uznania
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
olej do smażenia
Dodatkowo:
1 kulka mozzarelli ( tak około 10 dag )
2 łyżki oleju
1. Ryż ( najlepiej użyć w woreczku ) gotować do miękkości w osolonej wodzie, ugotowany dokładnie osączyć z wody ( wyjąć z woreczka ).
2. Cebulę obrać, drobno pokroić i usmażyć do miękkości i lekkiego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju. Kukurydzę dokładnie osączyć z zalewy.
3. Ryż wymieszać z kukurydzą, koperkiem i cebulą, następnie przyprawić do smaku solą, pieprzem, cząbrem i papryką.
4. Papryki umyć i osuszyć, następnie ściąć wierzchy i oczyścić środek z gniazd nasiennych.
5. Do wydrążonych papryk nałożyć farsz ryżowy lekko ubijając, następnie ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, podlać olejem i odrobiną gorącej wody, następnie piec do miękkości w temperaturze 170 stopni około 60 minut.
6. Gdy papryki będą miękkie ułożyć na nich pokrojony w plastry ser mozzarella i zapiec aż się rozpuści.
7. Tak przygotowane papryki podawać gorące zaraz po upieczeniu. Smacznego.
Wegetarianska papryka faszerowana
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu