Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Ocena: ★

116 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Papryka faszerowana to danie, które możesz przygotować na obiad, kolację, a nawet zabrać do pracy na lunch. Co więcej, paprykę możesz faszerować na różne sposoby. Moja ulubiona to papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami. Zapraszam do wypróbowania mojej papryki z mięsem mielonym i pieczarkami.

Składniki:

  • czerwonych papryka - 5 szt.
  • mielone mięso - 300 g
  • ryż - 2 woreczki
  • pieczarki - 5 szt.
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka
  • ser żółty - 150 g

Sposób przygotowania:

A teraz mój przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i pieczarkami:

  1.  Przekrój papryki na pół i wydrąż środek.
  2. Ugotuj ryż w osolonej wodzie.
  3. Mięso mielone podsmaż na patelni i dodaj pokrojone w kostkę pieczarki. Smaż wszystko, aż z pieczarek odparuje sok.
  4. Wymieszaj ryż z mięsem, pieczarkami, przyprawami i nadziewaj uzyskanym farszem  papryki.
  5. Ułóż papryki w głębokim naczyniu żaroodpornym, wlej na dno odrobinę wody lub bulionu.
  6. Przykryj naczynie i wstaw na 40-50 min. do piekarnika.   
  7. Pod koniec pieczenia, wyjmij naczynie i na każdą paprykę połóż łyżkę startego żółtego sera.

Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami wędruje na chwilę do ostudzenia. Przed podaniem możesz posypać danie natką pietruszki. Papryka faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami doskonale nadaje się do jedzenia również następnego dnia. Smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy