Moja papryka faszerowana


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
35 Ocen

Ilość porcji: 4
Papryka faszerowana to danie proste, a efektowne i smaczne. Paprykę możesz faszerować na różne sposoby. Mój przepis na paprykę faszerowaną jest sprawdzony i co najważniejsze - danie zawsze się udaje. W zależności od twojego apetytu, papryka faszerowana może być świetną przystawką lub daniem głównym na lekki obiad, czy kolację.
Składniki:
- ryż - 1 woreczek
- papryka - 4 szt.
- olej roślinny - 2 łyżki
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 2 ząbki
- mięso mielone - 30 dag
- ser żółty - 25 dag
- natka pietruszki - 3 łyżki
- ostra papryka - szczypta
- słodka papryka - 1 łyżeczka
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Papryka faszerowana - mój przepis:
- Ugotuj 1 woreczek ryżu.
- Podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do tego mielone mięso i smaż aż się zarumieni. Dodaj sól, pieprz i paprykę w proszku według twoich upodobań.
- W dużym naczyniu wymieszaj ryż z podsmażonym mięsem z cebulką, zieloną pietruszką oraz z połową żółtego sera startego na grubej tarce.
- Papryki umyj, odetnij zielone ogonki i usuń nasiona. Możesz delikatnie podciąć spód papryk, tak, żeby stały w naczyniu żaroodpornym.
- Papryki dosyć ciasno wypełnij farszem i posyp wszystko żółtym serem.
- Włóż napełnione papryki do naczynia żaroodpornego i wlej na dno trochę wody.
- Piecz papryki przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 stopni C.
- Pomarszczona skórka papryki oznacza to, że jest już upieczona.
Papryka faszerowana najlepiej smakuje lekko ostudzona i oprószona natką pietruszki.
Smacznego!
Autor: Andrzej
Polecamy również

Moja papryka faszerowana
Papryka faszerowana to danie proste, a efektowne i smaczne. Paprykę możesz faszerować na różne sposoby. Mó...
Faszerowana papryka
Przepis na faszerowaną paprykę. Oto prosty przepis na doskonały posiłek, zarówno jako przystawka a nawet danie g...
Papryka faszerowana
Uwielbiam faszerować wszelkie warzywa, dziś proponuję przepis na paprykę faszerowaną mięsem mielonym i kaszą :) Oto jak...
Papryki faszerowane
Kolorowe papryki z mięsnym farszem pięknie się prezentują na talerzu. Smakują też wyśmienicie.
Papryka faszerowana
Faszerowana papryka jest ciekawym pomysłem na letni obiad, na dokładkę jest to danie w miarę proste, każdy powinien spr...Zobacz więcej przepisów na:
Papryka faszerowana

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.