Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Moja papryka faszerowana

print Drukuj
Moja papryka faszerowana

Shutetrstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.3

35 ocen

Papryka faszerowana to danie proste, a efektowne i smaczne. Paprykę możesz faszerować na różne sposoby. Mój przepis na paprykę faszerowaną jest sprawdzony i co najważniejsze - danie zawsze się udaje. W zależności od twojego apetytu, papryka faszerowana może być świetną przystawką lub daniem głównym na lekki obiad, czy kolację.

składniki
  • ryż - 1 woreczek
  • papryka - 4 szt.
  • olej roślinny - 2 łyżki
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • mięso mielone - 30 dag
  • ser żółty - 25 dag
  • natka pietruszki - 3 łyżki
  • ostra papryka - szczypta
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • sól i pieprz
sposób przygotowania

Papryka faszerowanamój przepis:

  1. Ugotuj 1 woreczek ryżu.
  2. Podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do tego mielone mięso i smaż aż się zarumieni. Dodaj sól, pieprz i paprykę w proszku według twoich upodobań.
  3. W dużym naczyniu wymieszaj ryż z podsmażonym mięsem z cebulką, zieloną pietruszką oraz z połową żółtego sera startego na grubej tarce.
  4. Papryki umyj, odetnij zielone ogonki i usuń nasiona. Możesz delikatnie podciąć spód papryk, tak, żeby stały w naczyniu żaroodpornym.  
  5. Papryki dosyć ciasno wypełnij farszem i posyp wszystko  żółtym serem.
  6. Włóż napełnione papryki do naczynia żaroodpornego i wlej na dno trochę wody.
  7. Piecz papryki przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 stopni C.
  8. Pomarszczona skórka papryki oznacza to, że jest już upieczona.


Papryka faszerowana najlepiej smakuje lekko ostudzona i oprószona natką pietruszki.

Smacznego!

 

Ocena:
3.3
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!