Polecamy dzisiaj:

Botwinka mojej babci

Moja papryka faszerowana

print Drukuj
Moja papryka faszerowana

Shutetrstock.com

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
3.3

35 ocen

Papryka faszerowana to danie proste, a efektowne i smaczne. Paprykę możesz faszerować na różne sposoby. Mój przepis na paprykę faszerowaną jest sprawdzony i co najważniejsze - danie zawsze się udaje. W zależności od twojego apetytu, papryka faszerowana może być świetną przystawką lub daniem głównym na lekki obiad, czy kolację.

składniki
  • ryż - 1 woreczek
  • papryka - 4 szt.
  • olej roślinny - 2 łyżki
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • mięso mielone - 30 dag
  • ser żółty - 25 dag
  • natka pietruszki - 3 łyżki
  • ostra papryka - szczypta
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • sól i pieprz
sposób przygotowania

Papryka faszerowanamój przepis:

  1. Ugotuj 1 woreczek ryżu.
  2. Podsmaż na oleju posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj do tego mielone mięso i smaż aż się zarumieni. Dodaj sól, pieprz i paprykę w proszku według twoich upodobań.
  3. W dużym naczyniu wymieszaj ryż z podsmażonym mięsem z cebulką, zieloną pietruszką oraz z połową żółtego sera startego na grubej tarce.
  4. Papryki umyj, odetnij zielone ogonki i usuń nasiona. Możesz delikatnie podciąć spód papryk, tak, żeby stały w naczyniu żaroodpornym.  
  5. Papryki dosyć ciasno wypełnij farszem i posyp wszystko  żółtym serem.
  6. Włóż napełnione papryki do naczynia żaroodpornego i wlej na dno trochę wody.
  7. Piecz papryki przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 stopni C.
  8. Pomarszczona skórka papryki oznacza to, że jest już upieczona.


Papryka faszerowana najlepiej smakuje lekko ostudzona i oprószona natką pietruszki.

Smacznego!

 

Ocena:
3.3
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!