Paluszki rybne z kaszą kuskus

Paluszki rybne z kaszą kuskus

Ocena: ★

9 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Paluszki rybne to jeden z tych produktów, na widok których moja dietetyczna dusza, przysięgam że krzyczy ;) Może się nawet zdarzyć, że mrożone paluszki rybne niewiele mają wspólnego z rybą – w zamian w składzie można znaleźć mnóstwo dodatków do żywności.... Zatem kolejny raz przypominam o czytaniu etykiet! A jak już zgłębicie skład, wtedy nie będę musiała Was przekonywać do zrobienia w domu paluszków rybnych z kaszą kuskus :)

Składniki:

  • Dorsz (filet) 300 g
  • Kaszka kuskus 1/2 szklanki
  • Bulion 1/2 szklanki
  • Jajko 1 sztuka
  • Natka pietruszki 1 łyżka
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Lubczyk łyżeczka
  • Sól morska do smaku
  • Czarny pieprz do smaku
  • Mąka do obtoczenia
  • Olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na paluszki rybne z kaszą kuskus:

  1. Kaszkę kuskus zalać gorącym bulionem dodać łyżeczkę lubczyku, przykryć i odstawić na 5 minut - jeżeli nie wchłonie całego płynu odcedzić
  2. Dodać łyżkę oleju rzepakowego i wymieszać 
  3. Dodać posiekaną natkę pietruszki, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i świerzo mielonym pieprzem - wymieszać całość
  4. Pokroić rybę na podłużne prostokątne kawałki
  5. Następnie paluszki obtaczać kolejno w mące, jajku i w mieszance z kaszką kuskus - nie koniecznie dokładnie, aby panierka nie była zbyt twarda
  6. Rozgrzać na patelni olej i smażyć z dwóch stron lekko złoty kolor

Zbyt długie smażenie możne sprawić, że kaszka kuskus stwardnieje i paluszki będą mniej smaczne

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy