Paluszki chlebowe
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 20
Najlepiej smakują w pierwszym dniu po upieczniu, wtedy są bardzo chrupiące. Polecam przepis na te pyszne paluszki chlebowe.
Składniki:
Składniki na rozczyn:
- pół szklanki ciepłego mleka
- 5 dag świeżych drożdży
- 2 łyżki mąki chlebowej żytniej
- 2 łyżeczki cukru
Składniki na ciasto:
- 1 jajko
- 50 dag mąki chlebowej żytniej
- około 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowy składnik:
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
Przepis na paluszki chlebowe:
Drożdże rozcieram z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Następnie przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na około 20 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.
Do mąki wbijam jajko, daję sól i rozczyn, zagniatam ciasto, stopniowo wlewając mleko. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około godzinę żeby ciasto wyrosło.
Gdy ciasto już wyrośnie toczę z niego cieniutkie długie wałeczki na stolnicy posypanej mąką pszenną. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę je około 20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
Paluszki chlebowe gotowe. Życzę smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Paluszki chlebowe
Najlepiej smakują w pierwszym dniu po upieczniu, wtedy są bardzo chrupiące. Polecam przepis na te pyszne paluszki chlebo...Chrupiące drożdżowe paluszki grissini.
Paluszki grissini są bardzo pyszne, idealne na przekąskę. Od nas zależy jak cieniutkie zrobimy, im cieńcze tym bardziej...Zobacz więcej przepisów na: