Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Paluszki chlebowe

print Drukuj
Paluszki chlebowe

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
5.0

1 ocena

Najlepiej smakują w pierwszym dniu po upieczniu, wtedy są bardzo chrupiące. Polecam przepis na te pyszne paluszki chlebowe.

składniki

Składniki na rozczyn:

  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki chlebowej żytniej
  • 2 łyżeczki cukru

 

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 50 dag mąki chlebowej żytniej
  • około 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli

 

Dodatkowy składnik:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
sposób przygotowania

Przepis na paluszki chlebowe:

Drożdże rozcieram z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Następnie przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na około 20 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.

Do mąki wbijam jajko, daję sól i rozczyn, zagniatam ciasto, stopniowo wlewając mleko. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około godzinę żeby ciasto wyrosło.

Gdy ciasto już wyrośnie toczę z niego cieniutkie długie wałeczki na stolnicy posypanej mąką pszenną. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę je około 20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

Paluszki chlebowe gotowe. Życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!