Paluszki chlebowe

Paluszki chlebowe

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Najlepiej smakują w pierwszym dniu po upieczniu, wtedy są bardzo chrupiące. Polecam przepis na te pyszne paluszki chlebowe.

Składniki:

Składniki na rozczyn:

  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżki mąki chlebowej żytniej
  • 2 łyżeczki cukru

 

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 50 dag mąki chlebowej żytniej
  • około 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli

 

Dodatkowy składnik:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Przepis na paluszki chlebowe:

Drożdże rozcieram z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Następnie przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na około 20 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.

Do mąki wbijam jajko, daję sól i rozczyn, zagniatam ciasto, stopniowo wlewając mleko. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około godzinę żeby ciasto wyrosło.

Gdy ciasto już wyrośnie toczę z niego cieniutkie długie wałeczki na stolnicy posypanej mąką pszenną. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę je około 20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

Paluszki chlebowe gotowe. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy