Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Paluszki chlebowe dla niemowląt

print Drukuj
Paluszki chlebowe dla niemowląt

Marta

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena:
0.0

0 ocen

Idealna przekąska na swędzące dziąsła
składniki
opakowanie suchych drożdży 150ml letniej wody 240g mąki pszennej szczypta soli (lub wcale) 2 łyżki oliwy lub oleju 1 jajko dodatkowo: szczypiorek, bazylia, majeranek, siemię lniane (lub inne wybrane)
sposób przygotowania
Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). Potem ciasto jeszcze raz wyrobić podsypując maka, jeśli się klei. Podzielić ciasto na 4 części. Do każdej części dodać wybrany dodatek i zagnieść. Lepić paluchy i kłaść na pergamin. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 min. Smarować roztrzepanym jajkiem. Piec paluchy w 200 st, termoobieg, ok. 15 min (aż się zarumienia i wyschną). Wychodzą z wierzchu chrupiące a w środku miękkie. Z przepisu wychodzi ok 20 sztuk.
Ocena:
0.0
Liczba porcji 1
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Bigos naszych Babć
Gwiazdka

Bigos naszych Babć

Bigos można włożyć do słoików, pasteryzować i jak nas zaskoczą Goście, bigos jest jak znalazł.
Barszcz czerwony
Gwiazdka

Barszcz czerwony

mozna podać z makaronem, uszkami
Kopertki z Indyka
Gwiazdka

Kopertki z Indyka

Kopertki każdego Gościa zachwycą.
Żołądki z Indyka z pieczarkami
Gwiazdka

Żołądki z Indyka z pieczarkami

Na  około talerza jak ułożymy ryż a w środek umieścimy żołądki bardzo ładnie to wygląda.
Kebab – Gyros
Gwiazdka

Kebab – Gyros

Potrawa dla leniwych, zapracowanych osób.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!