Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Paluszki chlebowe dla niemowląt

print Drukuj
Paluszki chlebowe dla niemowląt

Marta

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena:
0.0

0 ocen

Idealna przekąska na swędzące dziąsła
składniki
opakowanie suchych drożdży 150ml letniej wody 240g mąki pszennej szczypta soli (lub wcale) 2 łyżki oliwy lub oleju 1 jajko dodatkowo: szczypiorek, bazylia, majeranek, siemię lniane (lub inne wybrane)
sposób przygotowania
Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). Potem ciasto jeszcze raz wyrobić podsypując maka, jeśli się klei. Podzielić ciasto na 4 części. Do każdej części dodać wybrany dodatek i zagnieść. Lepić paluchy i kłaść na pergamin. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 min. Smarować roztrzepanym jajkiem. Piec paluchy w 200 st, termoobieg, ok. 15 min (aż się zarumienia i wyschną). Wychodzą z wierzchu chrupiące a w środku miękkie. Z przepisu wychodzi ok 20 sztuk.
Ocena:
0.0
Liczba porcji 1
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Kurczak marchewkowy z makaronem
Gwiazdka

Kurczak marchewkowy z makaronem

Podawać z makaronem ponieważ tak podana potrawa jest najlepsza
Japońskie śledzie
Gwiazdka

Japońskie śledzie

Cos na Sylwestra
Roladki schabowe dla leniwych
Gwiazdka

Roladki schabowe dla leniwych

Polecam dla zapracowanych, ponieważ szybko się robią
Kapuśniak
Gwiazdka

Kapuśniak

Zwykła prosta a jaka dobra
Jajka w sosie musztardowym
Gwiazdka

Jajka w sosie musztardowym

Stary przepis a jaki dobry.
Powidła zatopione w pierniku
Gwiazdka

Powidła zatopione w pierniku

Ciasto piernikowe szybciutko się robi, jest wilgotne i pyszne
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!