Paluszki chlebowe dla niemowląt


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 1
Idealna przekąska na swędzące dziąsła
Składniki:
opakowanie suchych drożdży
150ml letniej wody
240g mąki pszennej
szczypta soli (lub wcale)
2 łyżki oliwy lub oleju
1 jajko
dodatkowo: szczypiorek, bazylia, majeranek, siemię lniane (lub inne wybrane)
Sposób przygotowania:
Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić objętość). Potem ciasto jeszcze raz wyrobić podsypując maka, jeśli się klei.
Podzielić ciasto na 4 części. Do każdej części dodać wybrany dodatek i zagnieść.
Lepić paluchy i kłaść na pergamin. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 10 min. Smarować roztrzepanym jajkiem.
Piec paluchy w 200 st, termoobieg, ok. 15 min (aż się zarumienia i wyschną).
Wychodzą z wierzchu chrupiące a w środku miękkie. Z przepisu wychodzi ok 20 sztuk.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również

Paluchy drożdżowe z bazylią i cheddarem
bardzo smaczna przekąska np. podczas spotkania towarzyskiego do piwa
Paluszki chlebowe dla niemowląt
Idealna przekąska na swędzące dziąsłaZobacz więcej przepisów na:
paluchy drożdżowe z bazylią i cheddarem

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.