Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Przepis na pączki

print Drukuj
Przepis na pączki

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.7

65 ocen

Cudowne, puszyste pączki nie mają konkurencji. Proponuję dzisiaj przepis na pączki, tym bardziej, że zbliża się Tłusty Czwartek. Tego dnia przepis na pączki jest w cenie, bo mamy dyspensę na pączki i nie liczymy żadnych kalorii:) Do dzieła. Przepis na pączki, który nie zawodzi!

składniki
  • mleko - 1 szklanka
  • mąka tortowa - 3 szklanki
  • cukier - 1 łyżka
  • drożdże - 4 dag
  • żółtko - 4
  • jajko - 1
  • masło - 6 dag
  • cukier puder - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • powidła śliwkowe
  • sól
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia
sposób przygotowania

A teraz przepis na pączki:

  1. Mleko podgrzej, przelej do miski.
  2. Wymieszaj z cukrem, 1 łyżką mąki i pokruszonymi drożdżami.
  3. Kiedy rozczyn zacznie zwiększać objętość, dodaj żółtka, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli, przesianą pozostałą mąkę.
  4. Wyrabiaj ciasto do uzyskania pulchnej, sprężystej masy.
  5. Masło roztop, połącz z całym ciastem.
  6. Wyrabiaj, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie łatwo odchodzić od brzegów miski.
  7. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  8. Kiedy ciasto podwoi objętość, formuj z niego okrągłe placuszki i nakładaj na nie po 1/2 łyżeczki konfitury i sklejaj w kulkę.
  9. Ułóż na posypanej mąką stolnicy, pozostaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

Pączki smaż na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone układaj na papierowym ręczniku, żeby się lekko odsączyły i wystygły. Pączki podawaj posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!