Przepis na pączki

Przepis na pączki

Ocena: ★

65 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Cudowne, puszyste pączki nie mają konkurencji. Proponuję dzisiaj przepis na pączki, tym bardziej, że zbliża się Tłusty Czwartek. Tego dnia przepis na pączki jest w cenie, bo mamy dyspensę na pączki i nie liczymy żadnych kalorii:) Do dzieła. Przepis na pączki, który nie zawodzi!

Składniki:

  • mleko - 1 szklanka
  • mąka tortowa - 3 szklanki
  • cukier - 1 łyżka
  • drożdże - 4 dag
  • żółtko - 4
  • jajko - 1
  • masło - 6 dag
  • cukier puder - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie
  • powidła śliwkowe
  • sól
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na pączki:

  1. Mleko podgrzej, przelej do miski.
  2. Wymieszaj z cukrem, 1 łyżką mąki i pokruszonymi drożdżami.
  3. Kiedy rozczyn zacznie zwiększać objętość, dodaj żółtka, jajko, cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli, przesianą pozostałą mąkę.
  4. Wyrabiaj ciasto do uzyskania pulchnej, sprężystej masy.
  5. Masło roztop, połącz z całym ciastem.
  6. Wyrabiaj, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie łatwo odchodzić od brzegów miski.
  7. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  8. Kiedy ciasto podwoi objętość, formuj z niego okrągłe placuszki i nakładaj na nie po 1/2 łyżeczki konfitury i sklejaj w kulkę.
  9. Ułóż na posypanej mąką stolnicy, pozostaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

Pączki smaż na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone układaj na papierowym ręczniku, żeby się lekko odsączyły i wystygły. Pączki podawaj posypane cukrem pudrem lub polane lukrem. Smacznego!

Autor: Mika

Polecamy nasze przepisy