Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Karnawałowe pączki z kajmakiem

print Drukuj
Karnawałowe pączki z kajmakiem

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 15
Ocena:
4.0

4 oceny

W karnawale, a najlepiej w Tłusty Czwartek, obowiązkowo musimy zjeść chociaż jednego pączka, obowiązkowo upieczonego własnoręcznie. Ja polecam Wam sprawdzony przepis na bardzo słodkie i kaloryczne Karnawałowe pączki z kajmakiem.

składniki

Ciasto:

  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • około 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 i pół łyżki oleju
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Dodatkowe składniki:

  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej (40 dag)
  • mąka pszenna do podsypania stolnicy
  • olej do smażenia (około 2 szklanki)
sposób przygotowania

Wykonanie Karnawałowych pączków z kajmakiem:

  1. Zaczynam od rozczynu: Drożdże rozcieram z 1 łyżką cukru, mąki i mleka. Przykrywam ściereczką i odstawiam na około 20 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosły.
  2. Następnie ciasto: Żółtka i jajko ucieram z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  3. Do mąki dodaję utarte jajka, wyrośnięte drożdże, olej, ocet ( ocet nie będzie wyczuwalny ) lub spirytus, stopniowo wlewam ciepłe mleko i zagniatam mięciutkie ciasto. Wyrabiam kilka minut. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Teraz formuję pączki: Wyrośnięte ciasto wałkuję i dużą szklanką wykrawamy krążki, na środek nakładam porcję masy kajmakowej, przykrywam drugim krążkiem, zlepiam brzegi i wycinam mniejszą szklanką. Staram się zużyć połowę masy kajmakowej, druga połowa posłuży mi do wykonania do polewy.
  5. Przygotowane pączki układam na tacy posypanej mąką i odstawiam w ciepłe miejsce na około pół godziny, żeby jeszcze podrosły.
  6. Następnie smażę: W garnku rozgrzewam olej i smażę pączki po kilka minut z każdej strony, następnie osączam je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  7. Dekoruję: Cztery kostki czekolady odkładam do dekoracji i ścieram na tarce o dużych oczkach. Pozostałą czekoladę wraz z połową masy kajmakowej rozpuszczam w kąpieli wodnej, powinna powstać jednolita masa. Następnie smaruję nią z wierzchu pączki i posypuję startą czekoladą. Odstawiam do zastygnięcia polewy.


Gotowe karnawałowe pączki z kajmakiem podaję i życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!