Polecamy dzisiaj:

Ciasto czekoladowe z truskawkami.

Karnawałowe pączki z kajmakiem

print Drukuj
Karnawałowe pączki z kajmakiem

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 15
Ocena:
4.0

3 oceny

W karnawale, a najlepiej w Tłusty Czwartek, obowiązkowo musimy zjeść chociaż jednego pączka, obowiązkowo upieczonego własnoręcznie. Ja polecam Wam sprawdzony przepis na bardzo słodkie i kaloryczne Karnawałowe pączki z kajmakiem.

składniki

Ciasto:

  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 łyżka octu lub spirytusu
  • około 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 i pół łyżki oleju
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Dodatkowe składniki:

  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 1 puszka gotowej masy kajmakowej (40 dag)
  • mąka pszenna do podsypania stolnicy
  • olej do smażenia (około 2 szklanki)
sposób przygotowania

Wykonanie Karnawałowych pączków z kajmakiem:

  1. Zaczynam od rozczynu: Drożdże rozcieram z 1 łyżką cukru, mąki i mleka. Przykrywam ściereczką i odstawiam na około 20 minut w ciepłym miejscu, żeby wyrosły.
  2. Następnie ciasto: Żółtka i jajko ucieram z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
  3. Do mąki dodaję utarte jajka, wyrośnięte drożdże, olej, ocet ( ocet nie będzie wyczuwalny ) lub spirytus, stopniowo wlewam ciepłe mleko i zagniatam mięciutkie ciasto. Wyrabiam kilka minut. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Teraz formuję pączki: Wyrośnięte ciasto wałkuję i dużą szklanką wykrawamy krążki, na środek nakładam porcję masy kajmakowej, przykrywam drugim krążkiem, zlepiam brzegi i wycinam mniejszą szklanką. Staram się zużyć połowę masy kajmakowej, druga połowa posłuży mi do wykonania do polewy.
  5. Przygotowane pączki układam na tacy posypanej mąką i odstawiam w ciepłe miejsce na około pół godziny, żeby jeszcze podrosły.
  6. Następnie smażę: W garnku rozgrzewam olej i smażę pączki po kilka minut z każdej strony, następnie osączam je na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  7. Dekoruję: Cztery kostki czekolady odkładam do dekoracji i ścieram na tarce o dużych oczkach. Pozostałą czekoladę wraz z połową masy kajmakowej rozpuszczam w kąpieli wodnej, powinna powstać jednolita masa. Następnie smaruję nią z wierzchu pączki i posypuję startą czekoladą. Odstawiam do zastygnięcia polewy.


Gotowe karnawałowe pączki z kajmakiem podaję i życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!