Owsianka orkiszówka

Owsianka orkiszówka

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Przygotowana dzień wcześniej pyszna orkiszówka jest zdrowym pierwszym posiłkiem, ale także doskonałą motywacją do rannego wstawania. Czekająca w lodówce orkiszówka sprawdzi się równie doskonale jako posiłek na drugie śniadanie. A przygotowanie zdrowej orkiszówki trwa jedynie kilka minut. Naprawdę polecam!

Składniki:

  • Składniki:
  • Płatki orkiszowe 35 g
  • Otręby pszenne 1 łyżka
  • Len mielony odtłuszczony 5 g
  • Jabłko 1 mała sztuka
  • Woda 150 ml
  • Mleko 2% 100 ml
  • Cynamon 1/2 łyżeczki
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • Świeża mięta 2-3 listki
  • Żurawina suszona łyżka

Sposób przygotowania:

Praktyczny przepis na szybkie śniadanie:

  1. Płatki orkiszowe, otręby oraz len zalać wodą i mlekiem, dodać odrobinę soli, gotować kilka minut
  2. na małym ogniu
  3. Odstawić i pozwolić płatom wchłonąć cały płyn.
  4. Obrać jabłko i utrzeć na papkę.
  5. Puree dodać do ugotowanych i lekko ostudzonych płatków
  6. Dodać cynamon, posiekaną bardzo drobno miętę i suszoną żurawinę - wymieszać
  7. Masę przełożyć do słoiczka i wstawić na noc (lub na kilka godzin) do lodówki.


Przed podaniem na wierzch nakładamy kilka sztuk świeżych owoców i gotowe!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy