Przepis na oponki

Przepis na oponki

Ocena: ★

39 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Nie jestem mistrzem pączków, ale oponki wychodzą mi zawsze! Mój przepis na oponki jest prosty i niezawodny. Oponki są puszyste i nie za tłuste. Polecam mój przepis na oponki!

Składniki:

  • półtłusty twaróg - 500 g
  • jajka - 3
  • kwaśna śmietana 18% - 3 łyżki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 2-3 szklanki
  • drobny cukier - 3 łyżki
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

A teraz prześledź przepis na oponki krok po kroku:

  1. Wszystkie składniki umieść w naczyniu i zagnieć na miękkie ciasto.
  2. Ciasto rozwałkuj na grubość około 0,5 cm.
  3. Wycinaj oponki, najlepiej przy pomocy szklanki i kieliszka lub zakrętki.
  4. Wrzucaj oponki na głęboki, rozgrzany olej i smaż je z obu stron na złoto.
  5. Osącz oponki na ręczniku kuchennym.
  6. Posyp oponki obficie cukrem pudrem.

Wielkość i ostateczna liczba oponek zależy oczywiście od wielkości naczyń użytych do ich wykrawania. Najważniejsze jednak, że ten przepis na oponki jest niezawodny. Smacznego!

Autor: Andrzej

Polecamy nasze przepisy