Oponki

Oponki

Ocena:

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Moje ulubione ciastka z dzieciństwa. Oponki nie tylko na Tłusty czwartek są super. U nas "chodzą" przez cały rok.

Składniki:

 

  • mąka 2 szklanki
  • twaróg 1 kostka
  • śmietana 3 łyżki
  • jajka 2 sztuki
  • ocet 1 łyzeczka
  • cukier puder 
  • drożdże 1/3 kostki

Sposób przygotowania:

Przepis na oponki:

  1. Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i odstawić na 15 minut.
  2. Mąkę wymieszać z rozczynem, dodać jajka pokruszony twaróg, śmietanę oraz ocet.
  3. Zagnieść rękoma na gładkie ciasto, podsypując mąką, żeby za bardzo się nie kleiło, odstawić do wyrośnięcia.
  4. Ciasto rozwałkować na grubość około 5mm i szklanką wycinać krążki. Następnie kieliszkiem w każdym krążku zrobić dziurkę.
  5. Olej podgrzać i smażyć oponki z obu storn do zarumienia.
  6. Usmażone oponki układać na papierowych ręcznikach, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
  7. Obficie posypać cukrem pudrem.

Pyszne i kaloryczne:) oponki gotowe. Smacznego:)

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy