Oponki

Oponki

Ocena:

18 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Smaczne oponeczki z serem białym! Z cukrem pudrem najlepsze, ale lukier też idealnie do nich pasuje!

Składniki:

60 dag sera białego
60 dag mąki pszennej
3/4 szkl cukru
4 jajka
1 łyżeczka sody
1 szczypta soli
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Zacznijmy od dani mąki pszennej na stolnicę i  sera, który trzeba zemleć. Cukier ucieramy w osobnym naczyniu z jajkami i sodą. Dodajemy do mąki wraz z solą robimy ciasto, które  rozwałkowujemy na grubość 0,5 centymetra i wykrawamy szklanką oponki w środku każdego krążka robimy dziurki jakimś kieliszkiem. W dużym naczyniu podgrzewamy olej i smażymy na nim oponki z obu stron na rumiano. 

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy