Ciasto:
szczypta soli
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
6 łyżek mleka
1 żółtko
5 łyżek cukru
20 dag sera białego półtłustego
Lukier:
około 1 szklanka cukru pudru
1 białko
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
olej do smażenia (około 2 szklanki)
1. Ser zmielić w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Następnie przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy, mleko, olej, sól, żółtko. Utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto.
2. Przygotowane ciasto wałkować na stolnicy posypanej mąką pszenną, szklanką wykrawać krążki, a w każdym krążku kieliszkiem dziurkę.
3. W garnku należy rozgrzać olej. Następnie smażyć oponki z obu stron po kilka minut. Usmażone odsączać dokładnie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Lukier: Białko utrzeć z cukrem pudrem, cukier należy dodawać stopniowo, gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję udekorować oponki. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.
5. Po tym czasie podawać i smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu