• 20 g drożdży świeżych
• 4 łyżki cukru
• 70g masła
• 150ml ciepłego mleka
• 100ml jasnego piwa
• 1 łyżka wódki lub spirytusu
• 1 litr oleju
Polewa czekoladowa:
• 50 g czekoladymlecznej
• 1 łyżka masła
Do małej miseczki lub kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy,odstawiamy na 10 minut w cieple miejsce.Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, piwo, wódkę oraz wyrośnięty rozczyn.Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy na około 2 cm. Pucharkiem do lodów lub za pomocą większych szklanek wycinamy kołka, kieliszkiem wycinamy w ich środku mniejsze kółka.
Na patelni rozgrzewamy olej- powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej, następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach to jest już ok, jakby ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.
Oponki usmażyć z obu stron na złoty kolor. Na koncu czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem, polewamy oponki.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu