Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Oponki piwne

print Drukuj
Oponki piwne

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 14
Ocena:
3.7

3 oceny

To sprawdzony przepis na oponki piwne idealne na tłusty czwartek.

składniki

1/2 kg mąki
• 20 g drożdży świeżych
• 4 łyżki cukru
• 70g masła
• 150ml ciepłego mleka
• 100ml jasnego piwa
• 1 łyżka wódki lub spirytusu
• 1 litr oleju

Polewa czekoladowa:

• 50 g czekoladymlecznej
• 1 łyżka masła

sposób przygotowania

Do małej miseczki lub kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy,odstawiamy na 10 minut w cieple miejsce.Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, piwo, wódkę oraz wyrośnięty rozczyn.Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy na około 2 cm. Pucharkiem do lodów lub za pomocą większych szklanek wycinamy kołka, kieliszkiem wycinamy w ich środku mniejsze kółka.

Na patelni rozgrzewamy olej- powinien mieć 175°C, ale jeśli nie macie termometru, to rozgrzewamy olej, następnie stawiamy na średnim gazie i kładę mały kawałek ciasta. Jeśli ślicznie się podnosi po około 3 sekundach to jest już ok, jakby ciemniały bardzo szybko to temperatura za wysoka i w środku będą surowe. Jeżeli ciasto nie będzie się podnosić na wierzch oleju tylko będzie leżało długo na dnie tzn, że olej jest zbyt zimny.

Oponki usmażyć z obu stron na złoty kolor. Na koncu czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem, polewamy oponki.

Tagi: Drożdże
Autor:
Ocena:
3.7
Liczba porcji 14
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!