Aromatyzowane oliwy.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen

Ilość porcji: 4
Takiej oliwy możemy używać do skrapiania sałatek, mięs, makaronu lub przekąsek: pizzy i tostów. Zamiast kupować gotowe można przygotować własnoręcznie. Dodam, że do wykonania oliwy możemy użyć dowolnych ulubionych ziół.
Składniki:
oliwa ( u mnie oliwa z oliwek )
ostra papryczka ( przekrojona wzdłuż )
ziarnisty pieprz kolorowy
kilka obranych ząbków czosnku
kilka gałązek bazylii
kilka gałązek rozmarynu
dodatkowo:
małe słoiczki i buteleczki
Sposób przygotowania:
1. Do wyparzonych i suchych słoiczków, butelecze należy wkładać kolejno przygotowane składniki, następnie zalać oliwą.
2. Gotowe buteleczki należy odstawić w chłodne i ciemne miejsce na około tydzień, żeby oliwy nabrały aromatu. Najlepiej przechowywać je w lodówce.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również

Aromatyzowane oliwy.
Takiej oliwy możemy używać do skrapiania sałatek, mięs, makaronu lub przekąsek: pizzy i tostów. Zamiast kupować g...Zobacz więcej przepisów na:
oliwa

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.