Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki w zalewie musztardowej

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Smaczne przetwory z ogórków - ogórki w zalewie z musztardą i octem

Składniki:

- 2-3 kg ogórków

zalewa:
- 1 l wody
- 1 szklanka octu
- 3 płaskie łyżki soli
- 5 łyżek musztardy

do każdego słoika:
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- trochę gorczycy
- kilka ziarenek pieprzu
- ząbek czosnku
- koper

Sposób przygotowania:

Z podanych składników ugotować zalewę. Ostudzić.

Ogórki dokładnie umyć. Grube i niekształtne ogórki można przekroić na pół lun na ćwiartki. Ogórki ciasno układać w litrowych słoikach. Do każdego słoika wrzucić ww przyprawy. Zalać zimną zalewą. słoiki pasteryzować 5-7 minut.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy