Przepis na ogórki małosolne

Przepis na ogórki małosolne

Ocena:

23 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pojawiły się już w sklepach pierwsze ogórki “gruntowe” - oczywiście ze szklarni. Jednak możemy już z nich zrobić ogórki małosolne. Przepis na ogórki małosolne jest banalny, więc polecam. A po kilku dniach mamy takie ogórki małosolne, ze pace lizać :)

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków
  • 2 gałązki kopru
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • woda

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne robi się bardzo łatwo:

  1. Wypłukane ogórki wrzucamy do dużego słoja.
  2. Wkładamy koper, ziele angielskie, liście laurowe, ząbki czosnku i wszystko zalewamy słoną wodą (1 litr wody + 1 łyżka stołowa soli).
  3. Słoik przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na kilka dni. Po 3 dniach zwykle sprawdzam i próbuję, czy moje ogórki małosolne  już są dobre :)
  4. Zwykle kolejny dzień i można się zajadać. A nie ma to jak ogórki małosolne  do pysznej kanapki :)


Smacznego

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy