Polecamy dzisiaj:

Czekoladowe świąteczne pierniczki

Ogórki małosolne

print Drukuj
Ogórki małosolne

Marta

liczba porcji Liczba porcji 1
Ocena:
2.6

16 ocen

Ogórki małosolne przygotowuję zawsze w sezonie ogórkowym. Do podwieczorka, kolacji. Nie znam osoby, która latem nie miałaby ochoty na ogórki małosolne.

składniki
  • 1kg ogórków
  • 1 pęczek kopru
  • 5 ząbków czosnku
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • kilka listków laurowych
  • kawałek korzenia chrzanu lub liść chrzanu
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 l wody
sposób przygotowania

Przepis na ogórki małosolne:

  1. Ogórki dokładnie umyć i osuszyć.
  2. Czosnek obrać i przekroić wzdłuż na pół.
  3. Do słoików lub beczułki włożyć na dno koper, korzeń lub liść chrzanu, ogórki, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe.
  4. W 1,5 litrze wody rozpuścić sól, wlać do ogórków.
  5. Beczułkę przykryć talerzem. Słoik można lekko zakręcić.

Ogórki małosolne można jeść już po dwóch dniach. Smacznego:)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!