Ogórki małosolne dla każdego
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
33 Ocen
Ilość porcji: 10
Jak od dawna wiadomo, istota tkwi w prostocie. Najlepsze więc na świecie są dania i przystawki proste. Stąd pomysł na ogórki małosolne. Ogórki małosolne to nieskomplikowana przystawka dla każdego z nas, a ile w tym radości z jedzenia to każdy wie. Ogórki małosolne to doskonała przystawka do dań grillowych, ale też do kanapek.
Składniki:
- 2 kg świeżych ogórków
- 2 ząbki czosnku
- koper
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- sól
- woda
Sposób przygotowania:
- Ogórki małosolne są najlepsze jak się je zaleje zimną wodą z solą, rozpuszczone w stosunku 1 litr wody + 2 łyżki soli.
- Ogórki wrzucamy do słoika (oczywiście wypłukane), dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, koper i wszystko zalewamy wcześniej przygotowaną solanką.
- Najlepsze ogórki małosolne są po około 4 dniach.
A na koniec już tylko czysta konsumpcja i mlaskanie językiem.
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Andriej
Polecamy również
Przepis na ogórki małosolne
Pojawiły się już w sklepach pierwsze ogórki “gruntowe” - oczywiście ze szklarni. Jednak możemy już z...Jak zrobić ogórki małosolne
Ogórki w naszym klimacie są bardzo popularne. A to w postaci kiszonych, a to w postaci korniszonów. Ja pro...Ogórki małosolne na grilla
Sezon grillowy w toku. Nasza kuchnia stworzyła mnogość przystawek do mięs grillowanych, ale każdy z nas wie, że og&oacut...Ogórki małosolne na szybko
Wiem, że oczekiwanie na to, aż ogórki małosolne dojdą do siebie jest męczące. Zwłaszcza gdy codziennie musimy pat...Domowe ogórki małosolne
Wprawdzie do sezonu na ogórki jeszcze chwila, ale widziałem już ogórki gruntowe na rynku i dlatego przypom...Zobacz więcej przepisów na: