Ogórki małosolne dla każdego

Ogórki małosolne dla każdego

Ocena:

33 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Jak od dawna wiadomo, istota tkwi w prostocie. Najlepsze więc na świecie są dania i przystawki proste. Stąd pomysł na ogórki małosolne. Ogórki małosolne to nieskomplikowana przystawka dla każdego z nas, a ile w tym radości z jedzenia to każdy wie. Ogórki małosolne to doskonała przystawka do dań grillowych, ale też do kanapek.

Składniki:

  • 2 kg świeżych ogórków 
  • 2 ząbki czosnku
  • koper
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól
  • woda

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne:

  1. Ogórki małosolne  są najlepsze jak się je zaleje zimną wodą z solą, rozpuszczone w stosunku 1 litr wody + 2 łyżki soli.
  2. Ogórki wrzucamy do słoika (oczywiście wypłukane), dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, koper i wszystko zalewamy wcześniej przygotowaną solanką.
  3. Najlepsze ogórki małosolne  są po około 4 dniach.

A na koniec już tylko czysta konsumpcja i mlaskanie językiem.
Smacznego!

Autor: Andriej

Polecamy nasze przepisy