Ogórki po watykańsku

Ogórki po watykańsku

Ocena: ★

23 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Przepis na przetwory z ogórków. Takie smaczne, słodkie ogóreczki z nutką tajemniczości są idealne jako dodatek do dań obiadowych czy grillowych. Ogórki konserwowe na słodką nutę :)

Składniki:

  • 5kg ogórków
  • 2 łyżki soli
  • ZALEWA:
  • 1kg cukru
  • 0,5 litra octu
  • 1,5 szklanki wody
  • PRZYPRAWY - na jeden słoiczek (wielkość ok. 400g):
  • 15-18 rodzynek
  • 8-10 ziarenek pieprzu
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki nasionek kopru

Sposób przygotowania:

Przepis na przetwory z ogórków - ogórki konserwowe na słodką nutę:

  1. Najpierw ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki, solimy i odtsawiamy na 2 godziny, po tym czasie odsączamy.
  2. Teraz trzeba zagotować składniki na zalewę (cukier, ocet, woda).
  3. Do słoiczków musimy powkładać przyprawy i włożyć dość ciasno ogórki. Zawartość słoików zalewamy zalewą, a pasteryzować trzeba maksymalnie 10 minut. 

Pyszne przetwory z ogórków gotowe - ogórki konserwowe na słodko czyli po watykańsku :)

Smacznego!

# Tagi:

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy