Ogórki kiszone na zimę

Ogórki kiszone na zimę

Ocena: ★

18 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Jak przetwory z ogórków to ogórki kiszone, innych niestety nie lubię. A popularne kiszenie to inaczej kwaszenie, czyli utrwalanie produktów polegające na działaniu kwasu mlekowego. Zalewanie słoną zalewą jest po to, żeby nie dostawało się powietrze, a co za tym idzie bakterie. Kiszenie to najbardziej racjonalna metoda utrwalania, produkty zachowują wszystkie wartości odżywcze. Dlatego ogórki kiszone są takie zdrowe :)

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 2 szklanki gorącej wody
  • koper 
  • chrzan
  • ząbek czosnku
  • gorczyca
  • 2-3 dkg soli

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone czy tez kwaszone w wekach robimy w ten sposób:

  1. Wybieramy zdrowe, niezbyt duże i jędrne ogórki, które myjemy.
  2. Ogórki układamy w wekach, jasnymi końcami do góry najlepiej.
  3. Dodajemy pokrajany koper, ostrugany chrzan, ząbek czosnku i kilka ziaren gorczycy.
  4. Z soli i wody robimy zalewę i gorącą zalewą przykrywamy ogórki.
  5. Na słoiki natychmiast nakładamy wieczka i sprężynki. Po ostudzeniu weki chowamy czy to do piwnicy, czy to do szafki.
  6. Po 2 tygodniach trzeba zajrzeć i sprawdzić, czy nie tworzy się pleśń. Gdy zrobiliśmy wszystko zgodnie z przepisem, nasze ogórki kiszone będą naprawdę pyszne. Takie smaczne ogórki kiszone w zimę stanowią nieocenione źródło witamin.

Smacznego

Autor: Rafi

Polecamy nasze przepisy