Ogórki kiszone na zimę
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
18 Ocen
Ilość porcji: 10
Jak przetwory z ogórków to ogórki kiszone, innych niestety nie lubię. A popularne kiszenie to inaczej kwaszenie, czyli utrwalanie produktów polegające na działaniu kwasu mlekowego. Zalewanie słoną zalewą jest po to, żeby nie dostawało się powietrze, a co za tym idzie bakterie. Kiszenie to najbardziej racjonalna metoda utrwalania, produkty zachowują wszystkie wartości odżywcze. Dlatego ogórki kiszone są takie zdrowe :)
Składniki:
- 1 kg ogórków
- 2 szklanki gorącej wody
- koper
- chrzan
- ząbek czosnku
- gorczyca
- 2-3 dkg soli
Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone czy tez kwaszone w wekach robimy w ten sposób:
- Wybieramy zdrowe, niezbyt duże i jędrne ogórki, które myjemy.
- Ogórki układamy w wekach, jasnymi końcami do góry najlepiej.
- Dodajemy pokrajany koper, ostrugany chrzan, ząbek czosnku i kilka ziaren gorczycy.
- Z soli i wody robimy zalewę i gorącą zalewą przykrywamy ogórki.
- Na słoiki natychmiast nakładamy wieczka i sprężynki. Po ostudzeniu weki chowamy czy to do piwnicy, czy to do szafki.
- Po 2 tygodniach trzeba zajrzeć i sprawdzić, czy nie tworzy się pleśń. Gdy zrobiliśmy wszystko zgodnie z przepisem, nasze ogórki kiszone będą naprawdę pyszne. Takie smaczne ogórki kiszone w zimę stanowią nieocenione źródło witamin.
Smacznego
# Tagi:
Autor: Rafi
Polecamy również
Ogórki kiszone, jak zrobić
Gdy nadchodzi czas na przetwory z ogórków to pytanie, jak zrobić ogórki kiszone pojawia się myślę c...Ogórki kiszone inaczej
Cykl: Przepisy na ogórki.Kiedyś dostałam ogórki, a kiszone miałam już zrobione. Postanowiłam żeby było tro...Ogórki kiszone - sprawdzony przepis
Gdy mamy w planach ogórki kiszone potrzebujemy sprawdzonego przepisu. Oto sprawdzony przepis na ogórki kis...Ogórki kiszone na zimę
Jak przetwory z ogórków to ogórki kiszone, innych niestety nie lubię. A popularne kiszenie to inacz...Przecier ogórkowy
Przecier jest doskonały do zrobienia zupy ogórkowej.Zobacz więcej przepisów na: