Pasta jajeczna - najlepsza z past. Pasta jajeczna idealnie smakuje z każdym rodzajem pieczywa. Możemy nią dekorować kanapki albo podawać w odrębnych miseczkach lub na liściach sałaty. Pasta jajeczna jest doskonała na śniadanie, choć na kolację też ją można zjeść :)
Pojawiły się już w sklepach pierwsze ogórki “gruntowe” - oczywiście ze szklarni. Jednak możemy już z nich zrobić ogórki małosolne. Przepis na ogórki małosolne jest banalny, więc polecam. A po kilku dniach mamy takie ogórki małosolne, ze pace lizać :)
Nie ma to jak mizeria, gdy za oknem lato w pełnej krasie. Mizeria to bardzo prosta surówka z ogórków ze śmietaną, pomimo tego smakuje wybornie, szczególnie, gdy na talerzu młode ziemniaki i schabowy. A przepis na mizerię używany przeze mnie wygląda tak.
Gdy mamy w planach ogórki kiszone potrzebujemy sprawdzonego przepisu. Oto sprawdzony przepis na ogórki kiszone, który wykorzystuję co roku. Mam nadzieję, że od teraz nie tylko ja będę miał pyszne kiszone ogórki na piwnicznej półce :)
Sezon ogórkowy rozpoczęty! Kupujemy ogórki i szykujemy słoiki na zimę. Najlepsze z najlepszych są oczywiście ogórki konserwowe. Wykonane wg podstawowego przepisu gwarantują doskonałą jakość i smak. Ogórki konserwowe pasują do wszystkiego - więc do dzieła!
Lekko kwaskowa zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. U mnie, nie wiem czemu, najczęściej robimy ją w poniedziałki:) Jeśli chcemy aby nasza zupa ogórkowa była bardziej kwaskowa możemy dodać więcej soku z kiszonych ogórków. Staropolska zupa ogórkowa z kiszonych ogórków jest warta wypróbowania.
Bardzo lubię sałatki a oto jedna z nich, sałatka z makaronem ryżowym. Makaron łezki połączony z zielonym ogórkiem i koperkiem nadaje tej sałatce dużo lekkości i świeżości:)
Zakąski zawsze robimy na grilla bo najlepiej się sprawdzają, ale także na różne uroczystości. Ser i szynka fajnie się ze sobą komponują a farsz dobrze doprawiony bazylią i oregano nadaje zakąsce super smaku:)
Idelany twarożek na śniadanie lub kolację, oczywiście dla wielbicieli mięty ( ja uwielbiam ) dodam, że najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Pyszny i bardzo zdrowy. Możemy go podać od razu lub schłodzony z lodówki.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.