Pasta jajeczna - najlepsza z past. Pasta jajeczna idealnie smakuje z każdym rodzajem pieczywa. Możemy nią dekorować kanapki albo podawać w odrębnych miseczkach lub na liściach sałaty. Pasta jajeczna jest doskonała na śniadanie, choć na kolację też ją można zjeść :)
Co podać na stół w upalne dni? Ja polecam chłodnik litewski. Bardzo prosty przepis. Chłodnik litewski jest pożywny i orzeźwiający jednocześnie. Idealny na upały. Poniższy przepis na chłodnik dostałam od przyjaciółki. Sprawdziłam go wielokrotnie.
Pojawiły się już w sklepach pierwsze ogórki “gruntowe” - oczywiście ze szklarni. Jednak możemy już z nich zrobić ogórki małosolne. Przepis na ogórki małosolne jest banalny, więc polecam. A po kilku dniach mamy takie ogórki małosolne, ze pace lizać :)
Tzatziki to doskonały dodatek do mięs, zarówno pieczonych, jak i grillowanych. Lekko kwaskowy i wyrazisty smak sosu podkreśla walory mięsa. Polecam własnoręczne przygotowanie sosu tzatziki, wówczas jest najsmaczniejszy.
Nie ma to jak mizeria, gdy za oknem lato w pełnej krasie. Mizeria to bardzo prosta surówka z ogórków ze śmietaną, pomimo tego smakuje wybornie, szczególnie, gdy na talerzu młode ziemniaki i schabowy. A przepis na mizerię używany przeze mnie wygląda tak.
Lekko kwaskowa zupa ogórkowa z kiszonych ogórków to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. U mnie, nie wiem czemu, najczęściej robimy ją w poniedziałki:) Jeśli chcemy aby nasza zupa ogórkowa była bardziej kwaskowa możemy dodać więcej soku z kiszonych ogórków. Staropolska zupa ogórkowa z kiszonych ogórków jest warta wypróbowania.
Bardzo lubię sałatki a oto jedna z nich, sałatka z makaronem ryżowym. Makaron łezki połączony z zielonym ogórkiem i koperkiem nadaje tej sałatce dużo lekkości i świeżości:)
Zakąski zawsze robimy na grilla bo najlepiej się sprawdzają, ale także na różne uroczystości. Ser i szynka fajnie się ze sobą komponują a farsz dobrze doprawiony bazylią i oregano nadaje zakąsce super smaku:)
Gdy trwa sezon ogórkowy, obowiązkowo trzeba przygotować kilka słoiczków ogórków, właśnie w takiej oto zalewie. Uważam, że są pyszne, lekko słodkie z wyczuwalną nutką musztardy, no i idealnie chrupiące. Podaję je jako dodatek do drugiego dania. Polecam.
Idelany twarożek na śniadanie lub kolację, oczywiście dla wielbicieli mięty ( ja uwielbiam ) dodam, że najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Pyszny i bardzo zdrowy. Możemy go podać od razu lub schłodzony z lodówki.
Sprawdzony przepis na roladki ze schabu to smaczna propozycja na niedzielny obiad, roladki z gorgonzolą i sałatą. Roladki schabowe zawsze pysznei smakują.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.