Oczy carycy

Oczy carycy

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Śliczke kuszące ciasto, bardzo łaciate i kolorowe!

Składniki:

Ciasto jasne:

6 białek

1,5 szklanki cukru

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 łyżka octu

1/3 szklanki oleju

 Ciasto ciemne:

6 żółtek

2 jajka

6 łyżek cukru

4 łyżki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

1/3 szklanki oleju

 Krem:

 1 i 3/4 szklanki mleka

1 budyń śmietankowy

2 łyżki cukru

1 cukier waniliowy

1 margaryna

 Dodatkowo:

2 galaretki agrestowe

1 opakowanie okrągłych biszkoptów

1 polewa czekoladowa

Poncz do nasączenia biszkoptów: 

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

1/2 szklanki wrzątku

1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto jasne:

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem. Na końcu dodajemy makę ziemniaczaną, ocet i olej delikatnie mieszamy.

Ciasto ciemne:

Żółtka i jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy makę pszenną, kakao, olej i delikatnie mieszamy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia wykładamy na nią naprzemiennie ciasto jasne to ciemne tworzac kratkę w łatki. Lekko od góry mieszamy widelcem, pieczemy w 180 stopniach około 35 minut. Chłodny przekrawamy na pół.

Krem:

Budyń gotujemy na  mleku z cukrami. Studzimy i łączymy z utartą margaryną lub masłem.

Poncz:

Kawę zaparzamy w 0,5 szkl wody, słodzimy, studzimy i ponczujemy okrągłe biszkopty.

Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 0,5 litra wrzątku.

Przełożenie gotowego ciasta:

Ciasto- połowa kremu- biszkopty- mocno tężejąca galaretka-reszta kremu- ciasto- polewa

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy