Jadalna dłoń

Jadalna dłoń

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Potrawa z mięsa mielonego

Składniki:

Składniki na dłoń:

  • 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego - w zależności od gustu)
  • 1 surowe jajko
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • mała cebula
  • kawałek białej części pora
  • kilka plasterków sera żółtego
  • keczup

Dodatkowo:

  • piure z ziemniaków

Sposób przygotowania:

1. W misce mieszamy: mięso mielone, jajko, bułkę tartą, rozgnieciony czosnek i przyprawy.

2. Z masy formujemy dłoń - od razu na blaszczce lub pergaminie, ponieważ dłoń będziemy piec. Najlepiej formować dłoń, przykładając da masy mięsnej własną dłoń z lekko rozszerzonymi palcami.

3. Na koniec każdego palca kładziemy wycięty "paznokieć" z cebuli. Przy "nadgarstku" w mięso wkładamy kawałek pora, który będzie imitował kość.

4. Uformowaną dłoń smarujemy dobrze keczupem i obkładamy plasterkami sera żółtego.

5. Pieczemy w piekarniku - 180 stopni C, termoobieg, około pół godziny. "Dłoń" powinna lekko się przypiec przy paznokciach, a "skóra" z sera lekko pomarszczyć.

6. Dłoń podajmy na piure z ziemniaków i dowolną surówką.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy