Nalewka z aronii

Nalewka z aronii

Ocena:

32 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Każdy z nas przygotowuje jakieś przetwory. Ja zajmuję się wyłącznie nalewkami i bardzo lubię w tej materii eksperymentować. Nalewka z aronii wg mojego przepisu jest rewelacyjna. Polecam ją szczególnie na wzmocnienie i przeziębienia. Można ją wykonać ze świeżych i mrożonych owoców, wg uznania. I w każdym wypadku nasza nalewka z aronii będzie doskonała.

Składniki:

  • 2 kg owoców aronii
  • 2 l spirytusu
  • 100 liści z wiśni
  • 5 l wody
  • 2 kg cukru
  • sok z 2 cytryn

Sposób przygotowania:

Nalewka z aronii - aroniówka w punktach:

Do dużego garnka (nie aluminiowego) wlewamy wodę i dodajemy owoce aronii oraz liście z wiśni. Wszystkie składniki zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu na ok. 30 minut od zagotowania.

Po tym czasie przecedzamy dokładnie nasz sok aroniowy, najpierw przez durszlak żeby pozbyć się liści, a potem przez bardzo drobne sitko.

Do gorącego wywaru dodajemy cukier i dokładnie go mieszamy wciąż gotując na małym ogniu.

Na koniec wlewamy spirytus i klarowny sok z cytryn, dzięki któremu nabierze ładniejszej barwy.

Nalewka z aronii gotowa. Przelewamy ją do butelek i odstawiamy na minimum 2 tygodnie.

 

Autor: basia

Polecamy nasze przepisy