Domowa nalewka z aronii

Domowa nalewka z aronii

Ocena:

46 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

W moim domu, odkąd sięgam pamięcią, wcześniej babcia, potem mama robiły na zimę nalewkę z aronii w wersji dla dorosłych i w wersji dla dzieci jako środek leczniczy. Owoce aronii doskonale wpływają na krążenie i przeziębienia, a to za sprawą zawartych w nich bioflawonoidom i rutynie. Oczywiście oprócz tych walorów nalewka z aronii jest po prostu smaczna i dlatego ją polecam.

Składniki:

  • 1kg owoców aronii (obojętnie czy świeżych czy mrożonych)
  • 1kg cukru
  • 1 cytryna
  • 1l spirytusu
  • 2l wody
  • 200 liści z wiśni (niekoniecznie)

Sposób przygotowania:

Nalewka z aronii w moim domu powstaje w ten sposób:

  1. Wypłukane owoce i liście wrzucamy do gotującej się w garnku wody. Dodajemy cukier i wszystko gotujemy 20 minut.
  2. Następnie przecedzamy nasz wywar do drugiego naczynia i wlewamy do niego spirytus i na koniec sok z cytryny (wzmocni kolor nalewki i poprawi smak).
  3. Tak przygotowaną nalewkę przelewamy do buteleczek, które zakręcamy i odstawiamy na 4 tygodnie. Można oczywiście próbować nalewki już po 2 tygodniach, ale z doświadczenia wiem, że mocy nabiera z czasem. Nalewka z aronii najlepiej smakuje po kliku miesiącach.

Na zdrowie! :)

Autor: Barbara

Polecamy nasze przepisy